Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tap av funksjon og dermed lite fysisk aktivitet blir ofte situasjonen for eldre som har vært innlagt på sykehus.
Inaktiviteten kan gjøre dem mindre selvstendige i daglige aktiviteter og redusere deres livskvalitet.
- Det å tilby de eldre treningsveiledning etter utskrivelse fra sykehus er viktig, spesielt for gruppen eldre som har høy risiko for å miste sin selvstendighet, sier stipendiat og fysioterapeut Therese Brovold ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).
- Dersom vi ikke fanger opp denne gruppen, så blir de raskt morgendagens sykehjemspasienter. Hvis eldre holder seg spreke nok til å bo i egen bolig lenger, er det best for både de eldre selv, deres pårørende og for samfunnet, påpeker HiOA-forskeren.
Hun har undersøkt effekten av et treningsprogram med veiledning og trening for 108 eldre pasienter i alderen 60 til 92 år ved Oslo universitetssykehus.
Brovold har sett på endringer i helserelatert livskvalitet og fysisk funksjon etter utskrivelse fra sykehus.
Enkle tiltak hjelper
Alle deltakerne i studien fikk oppfølging, balansetrening og tilrettelagte øvelser av fysioterapeut mens de var på dagshospitalet for videre rehabilitering, og i tre måneder hjemme etter utskrivelse.
53 personer i en intervensjonsgruppe trente styrketrening i tillegg til de andre øvelsene som 55 deltakere i kontrollgruppen utførte.
Resultatene viser at styrkeøvelsene bidro til at deltakerne i intervensjonsgruppen fikk mer energi i hverdagen og hadde mindre smerter.
Deltakerne i begge gruppene fikk bedre fysisk funksjon på grunn av økningen av daglig aktivitet.
- Studien viser at tett oppfølging av fysioterapeuter kan inspirere eldre til å øke sitt fysiske aktivitetsnivå, ikke minst fordi de lærer mer om effekten av trening. Selv hverdagslige aktiviteter ned i ti minutters varighet, som å støvsuge eller å gå til butikken, vil ha god innvirkning på den fysiske funksjonen, sier Brovold.
Må følges opp
Ved å gi de eldre treningsprogrammer og tettere oppfølging av helsepersonell, mener hun samfunnet kunne unngått store kostnader til behandling.
- Vi må foreskrive trening på samme måte som vi foreskriver medisiner. Mange eldre har ikke tro på at trening hjelper, og med enkle tiltak kan vi øke kunnskapen om fysisk aktivitet. De må få vite at det ikke er skadelig å trene, og vise dem akkurat hva de skal gjøre, sier Brovold.
Hun legger til at mange kommuner kan bli bedre på å følge opp eldre med fokus på trening.