Du var kanskje ikke klar over det selv, men et vesentlig bidrag til smertelindring er dine forventninger til at lindringen skal fungere.
Derfor kan du føle mindre smerte selv når legemiddelet du får er en lurepille, eller det forskerne kaller for placebomedisin.
Så mye som 30 prosent av behandlingseffekten til smertestillende medisin kan ligge i placeboeffekten.
Psykologiprofessor Magne Arve Flaten har de siste ti årene forsket på denne effekten. Placeboforskning ved Universitetet i Tromsø har bevist gjentatte ganger at man får redusert smerte ved å gi forsøkspersonene en placebopille.
- Vi kan vise til at smerten reduseres når forsøkspersonen får en placebopille, og dette er ikke en sensasjon. Det er mange som har funnet dette ut før oss. Men det er først nå at vi kan si noe om hvorfor dette skjer.
Smerte ligner på stress
Hvordan kan en forventning redusere smerte? Hvordan kan en mental prosess virke inn på en fysiologisk prosess? Dette var spørsmål Flaten begynte å stille seg etter hvert som hans placeboforskning skred frem.
- Vi har målt hvordan man reagerer rent kroppslig på smerten. Når du reagerer på noe som er vondt, er det en spesiell del av nervesystemet ditt som reagerer. Denne delen kalles for det sympatiske nervesystemet og du får en økt aktivering her når du blir påført smerte. Hjertet slår fortere og du svetter. Dette er helt automatiske reaksjoner, forteller Flaten.
Akkurat det samme skjer når man er stresset. Det forskere ser er at når de gir en placebopille som inneholder maispulver til forsøkspersonen og forteller at den er smertestillende, så dempes denne reaksjonen.
Flaten og hans kolleger har funnet ut at de økte forventningene til at behandlingen skal fungere demper stresset og dermed også smerten.
- Jo vondere du har det, desto mer stressa er du. Når du tar en pille får du en forventning om at nå blir det bedre og det reduserer stresset, eller de negative emosjoner som vi fagfolk kaller det. Dermed reduseres smerten også, understreker Flaten.
Sammen med stipendiat Per Aslaksen presenterte han dette funnet på konferansen til World Institute of Pain i Budapest i september.
Viktig for alternativ behandling?
Placeboeffekt basert på forventninger har vi i all behandling, forteller psykologiprofessoren. Selve grunnen til at vi går til lege er fordi vi forventer at han skal kunne hjelpe oss. Men Flaten mener også at placeboeffekten kan være grunnen til at særlig alternativ medisin fungerer og opplever en stigende popularitet.
- Det som er spesielt med alternativ medisin er at det finnes mye alternativ behandling som det ikke finnes en dokumentert effekt av. Da kan en lure på hva det er som virker: Virkestoffet eller forventningen, forteller han. Placeboforsøk brukes ofte av legemiddelindustrien som en kontroll for å se om virkestoffet i legemidlene har noe effekt.
- Når det gjelder legemiddelindustrien forskes det på virkestoffer for milliarder av kroner i året. Den siden av effekten er grundig utforsket. Men det finnes nesten ingen forskning på at placeboeffekten kan forklare en betydelig prosent av behandlingsresultatet, sier professoren.