Gran får gen-hjelp i kamp mot sopp

Hvitråtesoppen rotkjuke er den soppen som volder størst skade i skogen. Nå har norsk forskere undersøkt hvilke soppgener som er skrudd på under råteutviklingen i grantrær. Målet er å velge ut og foredle mer motstandsdyktige trær.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt 20 prosent av grantrærne er invadert av rotkjuka og soppen har dermed svært negativ effekt på økonomien i skogbruket. Like bekymringsfylt er det at rotkjuka fører til en sterkt uønsket reduksjon av skogens evne til å binde og lagre CO2 i form av stående trær.

Patologer og molekylærbiologer ved Skog og landskap har nå for første gang i verden undersøkt hvilke soppgener som er skrudd på under råteutviklingen i grantrær som er invadert av rotkjuka. Flere tusen soppgener er undersøkt.

Spises opp - lever fortsatt

Selv om disse trærne er i ferd med å bli spist opp innvending av soppen, er de fremdeles levende. Det er faktisk vanskelig å se bare med det blotte øye om et tre er angrepet, før etter en vindfelling eller hogst.

"Rotkjuke på felt trestamme. Soppens nedbrytingsmekanisme kan bli et nyttig verktøy i fremstilling av bioetanol bla. fra trær. (Foto: Carl Gunnar Fossdal, Skog og landskap)"

Kunnskapen om hvilke skitne triks rotkjuka bruker for å invadere og bryte ned trær kan også brukes til å velge ut og foredle trær som er mer motstandsdyktige mot soppen og dermed bedre produksjonen og CO2 bindingen i skogene våre.

Det man har vært interessert i å finne ut, er om de samme soppgenene styrer nedbrytningsprosessen i forskjellige trær når soppen invaderer under helt naturlige forhold.

Under slike naturlige forhold er graden av råte og hvor mange meter soppen går opp i veden inne i trærne forskjellig og dette påvirker naturlig nok også hvilke soppgener som er skrudd på. Man har dermed funnet ut hvilke gener som er viktige i tidlig og i langt fremskredet råte i stående trær.

Biobrensel

Dersom man kan forstå hvordan rotkjuka bryter ned ligninet og cellulosen i treet, kan sannsynligvis denne kunnskapen brukes til nyttige formål slik som å lage biobrensel av cellulosen i celleveggene fra trær og andre planter.

Kunnskapen om hvilke skitne triks rotkjuka bruker for å invadere og bryte ned trær kan også brukes til å velge ut og foredle trær som er mer motstandsdyktige mot soppen og dermed bedre produksjonen og CO2 bindingen i skogene våre.

Powered by Labrador CMS