Senter for innovasjon innen bioenergi (CenBio) er et av Norges forskningssentre for miljøvennlig energi, blant annet støttet av Norges forskningsråd. Senteret holder til på Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås og ledes av SINTEF Energi AS. De andre deltakerne i CenBio er Vattenfall, NTNU, Bioforsk og Skog og landskap.
Fra dagens løsninger der ved selges i volum, for eksempel 40- eller 60-liters sekker, ønsker forskerne at vekten på veden og fuktigheten i den skal gi forbrukerne det reelle energiinnholdet.
Vedsekkene skal merkes med kilo, fuktighet og antall kilowattimer.
- Et slikt system vil være til fordel både for selger og kjøper. I dag vet ikke selgeren hva han selger, og kjøperne vet ikke hva de får, sier Simen Gjølsjø ved Norsk institutt for skog og landskap.
- Energimerking av vedsekker løser denne konflikten. Det er en situasjon der 1 + 1 = 3, forklarer Gjølsjø.
Bjørk ikke lenger best
Det spiller nemlig ingen rolle hvilket treslag veden stammer fra – ved er ved.
Mange er opptatt av at det skal være bjørkeved i sekken, at den brenner bedre, men ifølge forskerne er dette ikke tilfellet. Gran og furu har faktisk litt høyere brennverdi enn bjørk per kilo.
- Om vekt og fuktighet er lik, så er brennverdien lik – også mellom treslag. Det er tettheten i veden som skiller treslagene fra hverandre. Men når vekten og fuktinnholdet er det samme så er også brennverdien helt lik, forklarer Gjølsjø.
Skogforskeren vil til livs ordningen med å selge ved i volum, og han vil at alle vedselgere skal ha fuktighetsmåleren klar.
- Poteter, grønnsaker og frukt selges jo i vekt. Og flisfyringsbransjen har allerede tatt dette i bruk. Nå er det på tide at også ved selges etter vekt. Sammen med gode målinger av fuktigheten i veden vil kunden også få vite hvor mye energi vedsekken inneholder.
Ifølge forskerne er de nye og rimelige fuktighetsmålerne, slike du kan kjøpe på for eksempel Clas Ohlson for et par hundrelapper, veldig nøyaktige og greie å bruke.
- De er rimelige, gode og funksjonelle. Du får raskt vite hvor mye energi du kjøper.
Fokus på kvalitet
Gjølsjø er opptatt av ryktet til vedbransjen og at det skal være fokus på kvalitet.
- Et negativt oppslag i VG eller TV2 om salg av sekker med fuktig ved er til stor skade for vedbransjen. Det gir næringen et dårlig rykte og et dårlig rennommé.
Annonse
- En fuktighetsmåler vil kunne sikre at det selges ved av høyere kvalitet og vi unngår at noen selger rå ved, forklarer Gjølsjø, som også har utviklet en egen vedkalkulator til å beregne energiinnholdet i vedsekken.
Vedkalkulatoren er enkel måte å beregne energiinnholdet i sekken på. Ved å dreie tallskiven til antall kg samt å lese av fuktigheten finner man energiinnholdet i sekken i ant kWh.
Eksempel på bruk av vedkalkulatoren: En sekk ved veier 15 kilo og fuktigheten er 17 prosent. Vedkalkulatoren viser et energiinnhold på 67 kWh. En moderne vedovn utnytter cirka 75 prosent av vedens energi. Nyttbar energi i vårt eksempel blir dermed 50 kWh.
Merker energimengden i sekken
Når energiinnholdet oppgis på vedsekken kan kunden vite hvor mye energi den inneholder og bedre sammenligne dette med andre energikilder slik som strøm, olje og parafin.
- Muligheten til å sammenligne pris mellom ulike energikilder vil også kunne gi bedre markedsoversikt og muligens bedre priskonkurranse, forklarer Gjølsjø.
Rent konkret så ønsker Gjølsjø og hans kollegaer at vedsekkene merkes med en minimumsverdi for energiinnhold og en maksimumsverdi for fuktigheten i veden.
- Mange vedprodusenter er positive til en slik ordning, og for eksempel Plantasjen har allerede tatt det i bruk, forteller Gjølsjø.
Fra favn til KWh
I et samarbeid mellom Skog og landskap, Skogtiltaksfondet, Norsk ved, ENOVA, Innovasjon Norge og ovnprodusenten Jøtul skal forskerne se nærmere på kvalitet, omsetning og energimerking av ved.
Fuktig ved gir lavere virkningsgrad, mer sot og større fare for pipebrann, mer behov for feiing, mer aske, problemer med å få fyr på veden samt at den fuktige veden vil kunne være et matfat for sopp som igjen gir lavere brennverdi.
I samarbeid med Norsk ved har forskerne fra Skog og landskap plukket ut fem vedprodusenter fra Våler i Østfold, Buskerud, Jølster i Sogn og Fjordane, Stjørdal i Nord-Trøndelag og Målselv i Troms.
Annonse
Målet er å undersøke variasjonen i varene som tilbys, slik at produsentene kan oppgi korrekt gjennomsnittlig brennverdi for hele partier av ved.
Forskerne skal veie vedsekkene, måle volumet på innholdet i sekkene, og analysere ulike egenskaper ved veden, slik som densitet, det vil si tetthet, energiinnhold og askeinnhold.