Metodene som i dag brukes for å undersøke om skjell inneholder algegifter er både dyre og tidkrevende. - Vi må lage tester som er raske og pålitelige, mener algegiftforsker.
Den norske skjell-produksjonen er i vekst, men den er foreløpig liten sammenlignet med andre skjellproduserende land.
Plukking av skjell for eget bruk er ganske populært i Norge, og det er derfor viktig at blåskjellvarslene fra Mattilsynet både er nøyaktige og at de når publikum så tidlig som mulig.
Metodene som i dag brukes for å undersøke om skjell inneholder algegifter er både dyre og tidkrevende.
Delvis skyldes det at det finnes svært mange forskjellige algegifter og at man ennå ikke har tilgjengelig egnede metoder for påvisning av alle forbindelsene.
Dr. Chris Miles fra New Zealand er i Norge på et to-årig EU-stipend for å utvikle kunnskapen på dette feltet.
Må ha mer kunnskap
- Vi må forstå mer om hvordan algegifter virker og hvor giftige de ulike forbindelsene er for mennesker, sier Dr. Miles.
- Deretter kan vi lage raske og pålitelige tester som bidrar både til å sikre at forbrukerne får trygge matvarer og at sjømatindustrien kan garantere kvaliteten på sine produkter.
Miles håper at hans to-års periode ved Veterinærinstituttet vil resultere i bedre kunnskap om algegifter.
Algegift eller matforgiftning?
Algegiftforskning er en relativt ny fagdisiplin på verdensbasis. Veterinærinstituttet startet sin satsning på algegifter i 2000.
Miles var med på å bygge opp denne forskergruppen, og har siden den gang jevnlig kommet til Norge for å samarbeide med sine norske kolleger.
Det er mye vi ikke vet om algegifter. I New Zealand ble for eksempel algegifter ikke regnet som et problem før 1993. Før det var det ingen som tenkte i de baner. Symptomer på algeforgiftning hos mennesker ble antagelig regnet som matforgiftning. - Vi vet ikke engang hvilke alger som produserer noen av algegiftene, så det er viktig å øke kunnskapen på feltet, sier Miles.
- Det er dyrt å tilbakekalle produkter og ha dem stående på kjølelager i påvente av testresultater. Derfor ønsker vi å lage gode kjemiske tester som er raske og pålitelige, sier Miles, og avslutter:
- De skjellene man får kjøpt i butikken har vært testet og er trygge å spise, men man må være forsiktig med å spise selvplukkede skjell. Man bør alltid sjekke Mattilsynets blåskjellvarsel før man spiser disse.