Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Du har ikke lyst til å stå i veien når krepsdyret Squilla empusa finner det for godt å dele ut en rett høyre. Skapningen har etter alt å dømme verdens raskeste punch, og nå har amerikanske forskere fanget kanonen på film.
- Farten på dette slaget utklasser de fleste kjente bevegelser i dyreriket, sier biologen Sheila Patek fra University of California, Berkeley i ei pressemelding.
Det er vanvittig raskt, men hastigheten er viktig når sjøkneleren skal generere nok kraft til å knuse skallet på favorittmaten - snegler.
Utbryterkonge
Sjøknelere er slektninger av reker og hummer, og holder til rundt korallrevene i sydligere himmelstrøk. Siden en av yndlingsrettene har et ganske gjenstridig skall, har krepsdyret utviklet et par klubbeformede slagvåpen på forbeina.
Og disse kan altså skytes ut i en fart på oppi 23 meter i sekundet, med en toppakselerasjon på 8 000 ganger gravitasjonen. Til sammenligning ville en slik akselerasjon fått volvoen fra null til 100 i løpet av 0,00035 sekunder. Hadde den samme bilen fortsatt med samme akselerasjon, ville den være nesten 40 kilometer nede i gata etter bare ett sekund!
Dette gjør at krepsdyret kan dele ut slag som tilsvarer godt over 100 ganger dens egen vekt. Folk som har holdt sjøknelere i fangenskap skal til og med ha opplevd at dyret har slått seg ut av akvariet!
Spesialkamera
Men et punch av dette kaliberet får man ikke filmet med et vanlig videokamera, som bare tar 24 bilder i sekundet. I fjor leide imidlertid BBC inn et høyhastighetskamera i forbindelse med en TV-serie om teknologi og biologisk forskning.
De satte opp et passelig åsted med sjøkneleren som gjerningmann og en Tegula-snegle som offer, og så filmet de hele dramatikken med 5 000 bilder i sekundet.
- Vi fikk helt spektakulære bilder, sier Patek.
Etter å ha analysert filmen oppdaget forskerne at sjøkneleren var enda kjappere i avtrekket enn noen hadde trodd. Toppfarten på klubbene var fra 14 til 23 meter per sekund, og akselerasjonen på 6 300 til 8 000 ganger gravitasjonen.
Så hvordan får småtten det til?
Spenner fjæra
Hemmeligheten er en liten fjæranordning i leddet på slagarmene, sier forskerne, og forklarer at den er formet som en hyperbolsk parabol. På norsk betyr det at den ser ut omtrent som et flak med Pringles-potetgull.
Et slikt skjell kan nemlig spennes superhardt. Når krepsdyret gjør seg klar til kamp, fester den fjæra, og tar i til skjellet står i helspenn. Så slipper den opp slik at all energien utløses på en gang, og dermed druser den til som en skikkelig tungvekter.
Avanserte øyne
Når det hardtslående krepsdyret ikke er ute og banker noen, driver det for øvrig med en del andre interessante ting også. Sjøknelerne har for eksempel dyrerikets mest avanserte øyne, og er de eneste skapningene i havet som snakker sammen med selvlysende signaler. Dessuten har de funnet ut at det går mye fortere unna i nedoverbakkene hvis de ruller seg sammen til et hjul.
Annonse
Og skulle du stå ansikt til ansikt med en av dem i bånn av bakken, har vi bare ett godt råd: Ikke ypp med denne reka.