Saken er produsert og finansiert av Artsdatabanken - Les mer
Kronemaneten (Periphylla periphylla).

Kronemanet – Lurefjordens ukronede konge

Ukas art:

Dagslyset er skadelig for kronemaneten, som selv kan produsere sterke lysglimt fra kroppen for å skremme angripere. Den har også 12 giftige tentakler til å forsvare seg med.

24.1 2015 05:00

Kronemaneten (Periphylla periphylla) beveger seg flere hundre meter opp gjennom vannlagene om natten på jakt etter føde, for så å synke ned i dypet når dagslyset kommer. Lyset er nemlig skadelig for denne arten.

Kronemaneten finnes i lavt antall i alle hav unntatt i Arktis. Den er en aktiv jeger som livnærer seg på små kreps (dyreplankton) og pilorm.

Arten gyter kontinuerlig, og er den eneste maneten hvor all utvikling, fra egg til voksen, foregår i de frie vannmassene. Hos andre maneter, som glassmanet og brennmanet, finner larvene et sted å feste seg, der de vokser til små polypper. Derfra blir de til små maneter som flyter avsted med strømmen.

I Norge har kronemaneten de siste 40 år hatt en masseopptreden i flere fjorder nord til Saltenfjorden. I Lurefjorden og i Trondheimsfjorden har arten utkonkurrert andre rovdyr, og er toppredator i næringskjeden. 

Maneten har ingen fiender, og opptrer her i mengder på mer enn 20 000 tonn. Spesielt i Lurefjorden er kronemaneten en ukronet konge.

–––––––––––-

Her kan du lese alle artiklene i serien Ukas art

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord