Styrekvalitet i små bedrifter

Småbedrifter som fyller styrerommet med kunnskap og motiverte styremedlemmer, fatter bedre styrebeslutninger enn konkurrentene, påviser BI-forsker Pingying Zhang i ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Styrene i småbedrifter tar beslutninger som er avgjørende for om virksomheten skal overleve og også vokse seg større.

Det skal kanskje ikke mer enn en fatal gal beslutning, eller manglende beslutning, for å sette firmaets fremtid over styr. Samtidig kan den gode strategiske beslutning, gi gasellefart i omsetningen.

På tross av at vi i Norge har langt flere små bedrifter enn store, er det atskillig mer fokus på selskapsledelse og styring i de store bedriftene.

Doktorgradsstipendiat Pingying Zhang ved Handelshøyskolen BI har (sammen med Amedo Pugliese) gjennomført en omfattende studie av 497 norske småselskaper. Selskapene har mellom 5 og 30 ansatte, og mindre enn 50 millioner kroner i omsetning.

Forskerne har vært opptatt av å finne svar på hva små bedrifter kan gjøre for å fatte bedre strategibeslutninger.

Resultatene av studien er publisert i det internasjonale vitenskapelige tidsskriftet Journal of Management and Governance (desember 2007).

"Pingying Zhang forsker på verdiskaping i norske styrer."

Ikke størrelsen som teller

Det er ikke størrelsen som teller, i hvert fall ikke når det handler om hvor mange som skal sitte i bedriftens styre. Zhang og Pugliese finner ikke noen sammenheng mellom antall styremedlemmer (tallrikt styre eller ikke) og bedre strategibeslutninger.

I gjennomsnitt hadde de undersøkte bedriftene 3,46 styremedlemmer. Nærmere halvparten av styremedlemmene - 48,7 prosent - var hentet utenfor virksomheten.

Det ser heller ikke ut til at det blir så mye bedre strategiarbeid av at styret møtes ofte eller gjennomfører lange styremøter.

På tross av fokuset på å få inn flere uavhengige styremedlemmer, ser det ikke ut til at dette er en faktor som fører til økt verdiskaping.

Det spiller heller liten rolle for kvaliteten på styrets strategibeslutninger om firmaets administrerende direktør er medlem av styret eller ikke.

Forskerne har også sett på om det blir bedre strategibeslutninger av at styremedlemmene eier aksjer i selskapet, uten at det gir store utslag.

- Studien tyder på at sammensetningen av styret ikke er en fundamental faktor for å fremme bedre styrearbeid, fremholder Zhang, som er tilknyttet forskningsprogrammet Det verdiskapende styret ved Handelshøyskolen BI.

"Nøkkelen til bedre styrer er kunnskap, kunnskap og motivasjon."

Kunnskap, kunnskap og motivasjon

Det er kvaliteten på styret som betyr mest for selskapets overlevelse, vekst og lønnsomhet. Styret må ha inngående kjennskap til bedriften og bransjen den opererer i.

Verdiskapende styrer kjennetegnes også ved å ha en stor bredde i kunnskapen, på tvers av medlemmene i styret.

Siste, men ikke minst, de beste småbedriftsstyrene kjennetegnes ved å ha styremedlemmer som brenner for å gjøre en god jobb for selskapet.

- De må ha kunnskap og være motiverte for jobben, fastslår styreforskeren.

Nøkkelen til bedre styrer er altså kunnskap i dybden, kunnskap i bredden og motivasjon.

Det høres kanskje ikke så fryktelig overraskende ut, og stemmer kanskje overens med magefølelsen. Likevel er det her forskerne finner den store forskjellen mellom styrene i de undersøkte bedriftene.

- Virksomheter som satser på kunnskap og motiverte styrer, gjør det bedre enn konkurrentene, fastslår Pingying Zhang.

Referanse:

Pugliese, Amedeo, Wenstøp, Pingying Zhang (2007): Board members contribution to strategic decision-making in small firms, Journal of Management and Governance.

Powered by Labrador CMS