Saken er produsert og finansiert av OsloMet – storbyuniversitetet - Les mer
– Dårlig mental helse ser ut til å være en viktig forklaring på hvorfor mange elever faller fra, sier forsker.

Psykisk helse avgjørende for om du dropper ut av skolen

Psykiske problemer ser ut til å være en viktig forklaring på hvorfor mange ikke fullfører skolen. Og det er like viktig uansett hvilken sosial bakgrunn eleven har.

10.1 2016 05:00

Nærmere 30 prosent av norske elever fullfører ikke videregående skole, og tallene har vært stabile over flere år. Mye har vært gjort for å redusere frafallet – uten å lykkes.

Forskere fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HIOA) og Institutt for samfunnsforskning (ISF) har nå forsøkt å finne ut hvilke risikofaktorer som øker sannsynligheten for at elever dropper ut av videregående skole.

De har tatt utgangspunkt i helseundersøkelsen i Oslo (Unghubro) og koblet den sammen med utdanningsregisteret og fødselsregisteret.

Mental helse er avgjørende


Idunn Brekke.

Mental helse står frem som en helt avgjørende faktor.

– Dårlig mental helse ser ut til å være en viktig forklaring på hvorfor mange elever faller fra, og det er uavhengig om eleven kommer fra en rik familie eller familie med lav inntekt, sier HIOA-forsker Idunn Brekke.

Ulik medisin for ulike grupper

Forskningen viser også at noen faktorer er viktigere for barn av lavinntektsfamilier, mens andre faktorer er viktigere for med barn av rikere familier – når man skal forklare frafall fra skolen.

– For elever som kommer fra lavinntektsfamilier er det spesielt skolefravær på grunn av smerte og mistrivsel i klassen som gjør at de slutter, sier forsker Liza Reisel ved ISF.

Elever fra bedrestilte familier, derimot, er det spesielt forhold til familien og venner som ser ut til å være viktige faktorer for om de fullfører skolen eller ikke.

– Det betyr at ulike tiltak kan være viktig for ulike grupper når man skal redusere frafallet i den norske skolen. Samme medisin virker sannsynligvis ikke på alle, sier hun.

Røyking og skoleslutt


Liza Reisel.

Det er også en sterk sammenheng mellom det å røyke og å droppe ut av skolen, ifølge forskningen.

Forskerne vet ikke hvorfor det er slik, men det er noen egenskaper ved den gruppen som røyker til hverdags, som gjør at de har veldig mye høyere frafall – uavhengig av sosial bakgrunn.

Røyking har faktisk en større betydning for fraværet enn dårlige karakterer. Men forskerne understreker at det sannsynligvis ikke er røyking i seg selv som fører til frafall i skolen. 

Referanser:

Brekke og Reisel: The impact of birthweight and adolescent health on educational attainment. Scandinavian Journal of Educational Research, august 2015, doi: 10.1080/00313831.2015.1066442. Sammendrag

Brekke: Health and educational success in adolescents: a longitudinal study. BMC Public Health, juli 2015, doi: 10.1186/s12889-015-1966-0.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse