I mange år har Daniele Evelin Alves ved Høgskolen i Oslo og Akershus forsket på barns psykiske helse. Møtet med en trist tiåring ble et vendepunkt som førte til barneboka «Inni mamma».
Boka starter slik:
«Inni mamma bor en trist, trist dame. Tårene hennes triller og triller og da blir det en flom hjemme hos oss».
– Foreldre kan gå gjennom perioder der de ikke klarer å være tilgjengelig følelsesmessig for barna. For eksempel hvis en av foreldrene sliter med depresjon eller har gått gjennom tøffe livshendelser, forklarer hun.
– Jeg håper boken kan gi barna deres en følelse av å ikke være alene om å ha det slik. Jeg håper også at foreldre kan bli inspirert av boka og bruke den som et utgangspunkt til å snakke med barna sine om hvorfor de sliter psykisk, og at det ikke er barnas skyld.
Alves har hatt samtaler med mange barn i vanskelige situasjoner. Møtet med den triste tiåringen ga henne ekstra motivasjon.
– Hun var for trøtt til å lese spørsmålene fra en undersøkelse om psykisk helse, og spurte om jeg kunne lese dem høyt for henne slik at hun kunne krysse av fortere, forteller Alves.
– Klærne til jenta var ikke vasket, og ingen hadde passet på at hun hadde dusjet. Hun var så stille og hadde det rett og slett ikke bra.
Spørsmålene dreide seg om foreldrenes følelser, og det ble klart at hun ikke var den eneste i familien som var preget av sorg. Hennes mor var også det. Dessuten var jenta bekymret for at noen i familien drakk for mye alkohol.
– Jeg glemmer ikke disse barna fra forskningsprosjektet mitt, og jeg ønsket å gi noe tilbake. Noe som kunne være til hjelp, sier Alves.
Resultatet ble Inni mamma-prosjektet som også består av to veiledningshefter til fagpersoner og foreldre. Målgruppen for prosjektet er foreldre, lærere, helsesøstre, sosionomer, barnevernspedagoger, leger og psykologer – og selvfølgelig barna.
Alves møtte flere barn som svarte på lignende måter. Samtidig fikk hun høre om foreldre som slet med å snakke med barna sine om opprivende episoder eller vanskelige faser.
– Disse foreldrene ønsket hjelp til å reparere og styrke forholdet til sine barn, og det var da ideen om en barnebok dukket opp, forklarer hun.
Annonse
Boka handler om et barn som vokser opp med en mamma som har store humørsvingninger. Samtidig viser Alves fram kjærligheten mellom barnet og mor.
Barnet forsvinner
– Jeg ønsker å fortelle en historie sett fra barnets perspektiv og gi barn som har foreldre med psykiske problemer en stemme. Det er så fort gjort at barnet tilpasser seg foreldrene og på en måte forsvinner, sier Alves.
Hun forteller at noen av disse barna bytter roller med foreldrene. De begynner for eksempel å hente småsøsken i barnehagen og handle i matbutikken for foreldrene. Barna blir samtidig isolerte, fordi de tør ikke å ta med venner hjem på grunn av rot eller fordi foreldrene er ustabile eller misbruker alkohol. Barna kan også føle mye skyld.
– Kanskje denne boka også kan motivere foreldre til å søke den hjelpen de trenger.