Annonse

Vi kan dyrke mer asparges i Norge

Norge produserer ikke mye asparges, men nå er den her! Aldri smakt annet enn hvit asparges fra boks? Prøv en frisk grønn bunt fra grønnsakdisken eller begynn å dyrke den selv.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Grønn asparges er en delikatessegrønnsak med sterkt økende popularitet. Vi har dyrket den her i landet i underkant av 20 år, men i et ganske beskjedent omfang. Det finnes noen dyrkere i Vestfold og Østfold.

Ved Bioforsk Øst Landvik i Grimstad har det pågått forsøk med asparges i like mange år, og det er etter hvert opparbeidet mye kompetanse.

Grønnsaksforsker Ingunn Molund Vågen på Landvik høster asparges i disse dager, og kan gi anbefalinger om både dyrking, høsting og lagring. På Landvik undersøker man tre konkrete problemstillinger; barrotsplanter kontra pluggplanter, gjødsling om våren, etter høsting eller delt gjødsling, og optimalt etableringstidspunkt av felt.

- Når en aspargeskultur først er etablert, kan man høste på de samme plantene til feltet er åtte til tolv år gammelt, sier Vågen.

- Grønn asparges kan gi høye inntekter på et lite areal, men det er mye som må stemme for at kulturen skal bli vellykket. Det stilles store krav til ugraskontroll, beliggenhet og lokalklima, tilgang på arbeidskraft i høsteperioden osv.

Dyrking

Det kan høstes to typer asparges; grønn og hvit.

Asparges er kalorifattig og inneholder vitamin A, B og C. Den hører til liljefamilien og vi benytter de første skuddene om våren.

Det er egne hann- og hunnplanter og det er hannplantene som dyrkes for høsting. Hannplantene har kraftigere skudd, gir større avling og lever lengre enn hunnplantene. Etter høsting vokser det opp en bregnelignende plante som er svært dekorativ.

Aspargesen er lite hardfør og trenger relativt mye varme for å gi stor avling. Den kan bli utsatt for frostskade om våren og bør derfor ikke dyrkes på frostutsatte steder eller på steder med mye vind, da stenglene som vokser opp etter høsting er skjøre og vil brekke. Dette hemmer utviklingen av nye knopper og dermed neste års avling.

Høsting

Aspargesskuddene vokser ikke fram før jordtemperaturen stiger til over cirka ni ºC og en bør høste minst annen hver dag i sesongen, sier Vågen videre.

Avlingsnivået ligger på 150 - 500 kg per dekar, men det bestemmes av antall skudd og vekt per skudd.

I varmt vær vokser skuddene svært raskt og kan faktisk vokse opptil sju cm på en dag når temperaturen er 25 ºC.

Aspargeshøstingen skjer ved at en bryter av skuddet nede ved jordoverflaten før sideskuddknoppene under dekkbladene er blitt synlige og toppen har begynt å strekke seg.

Lagring og bruk

Frisk asparges taper seg fort og har derfor kort holdbarhet, men kan holde god kvalitet i en ukes tid.

Den kan lagres ved en til to grader celsius ved høy luftfuktighet, men under lagring vil sukkerinnholdet avta og trevleinnholdet øke.

Asparges kan fryses, men må da forvelles i ett minutt i kokende vann, deretter avkjøles i isvann, tørkes, pakkes og fryses ned. Koketipsene går ut på å koke i to minutter i lettsaltet vann.

- For å beholde sin friskhet og sprøhet, bør grønn asparges ha kortest mulig tid i transport og omsetning.

- Den norskproduserte aspargesen går mye til restauranter, nettopp fordi kvaliteten er så god. Norskprodusert grønn asparges har derfor klare fordeler sammenlignet med importvaren, som ofte kommer fra Spania eller Peru.

- Importen ble firedoblet fra 1993 til 2002, så markedet er i høyeste grad stigende, avslutter Vågen.

Powered by Labrador CMS