Annonse

Oppdrettsfisk "rydder" bort vaksine

Oppdrettsfisk blir vaksinert mot sykdommer, men det kan oppstå bivirkninger. Nå har Stephen Mutoloki ved Veterinærhøgskolen funnet fram til hvordan fisken setter inn "ryddemannskaper" som motvirker vaksinene.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stephen Mutoloki har gjennom sitt doktorgradsstudium undersøkt effekter av oljebaserte vaksiner til laks og blant annet hvilke komponenter i vaksinen som er av betydning for utviklingen av de lokale reaksjonene.

I oppdrett av laks benyttes vaksiner for å unngå utbrudd av bakterie- og virusinfeksjoner.

Oljebaserte vaksiner gir beskyttelse mot bakterieinfeksjoner gjennom hele sjøvannsfasen. Slike vaksiner gir lokale reaksjoner i form av pigmentering og sammenklebing mellom indre organer.

I noen tilfeller kan det føre til fisken får redusert slaktekvalitet. De underliggende mekanismene er lite kjent.

Bølger av reaksjoner

Stephen Mutoloki har gjennom sine studier kommet fram til at reaksjonen på vaksinen - og da særlig mot bakteriekomponentene i vaksinen - kommer i “bølger”.

"Stephen Mutoloki"

Bølgene består av celler som strømmer til injeksjonsstedet og i fronten ligger de “hurtigste feltsoldatene” (nøytrofile granulocytter).

Disse etterfølges av et “oppryddingsmannskap” (makrofagene) og så de cellene som skal beskytte fisken mot infeksjoner senere i liver (lymfocyttene).

Dette er de samme reaksjoner man ser ved en infeksjon og kan sammenfattes som en sammenvevd prosess av betennelse og immunitet.

Hvor sterke reaksjonene blir, avhenger av hvor mange feltsoldater som settes inn og hvor store ryddemannskapene er.

Ryddejobben avhengig av fiskeart

Hovedfunnene i Mutolokis arbeider viser at fiskeart betyr mye for hvor effektivt “ryddejobben” gjøres.

Stephen Mutoloki

 

Stephen Mutoloki kommer fra Zambia. Han er utdannet veterinær ved University of Zambia, School of Veterinary Medicine i 1993 og har også en mastergrad i veterinærmedisin fra samme sted (1998).

Han har vært ansatt ved Norges veterinærhøgskole, Institutt for basalfag og akvamedisin siden 2001 og som dr. gradsstudent siden 2003.

 

 
 

Regnbueørret har generelt mer effektive ryddemannskaper, mens atlantisk laks har vanskeligere for å få unna jobben - dermed blir reaksjonene ofte sterkere og mer langvarige.

Ryddearbeidet påvirkes også av vaksinenes beskaffenhet, det vil si; desto mer uren en vaksine er, desto flere mannskaper settes inn og desto sterkere blir reaksjonene.

Det er heller ikke ubetydelig hvilke bakterier som finnes i vaksinen og Moritella viscosa er vanskeligere å rydde unna enn for eksempel Aeromonas salmonicida.

Og hvis vaksinert fisk blir ved “å rydde” mer enn å forberede seg på framtidige infeksjoner (bygge immunitet), blir reaksjonene for sterke og man får uønskede bivirkninger.

Powered by Labrador CMS