Annonse

Sunnere fisk med nytt salt

- Bytt ut tradisjonelt salt med et sunnere salt i produksjonen av fisk. Forslaget kommer i Rune Larsens doktorgradsavhandling.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"- Å erstatte vanlig salt med kaliumklorid (KCl) i ferdigmatfisk kan gi positiv helsegevinst, sier forsker Rune Larsen."

Taurin

Et stoff som finnes i alle mennesker og dyr, men gjerne i større mengder i sjømat. Finnes ikke i planter.
Mennesker har begrenset evne til å lage taurin.
Viktig i dannelsen av hjerne, øyne og nervesystem. Barnemat er derfor tilsatt taurin.
Noe forskning antyder at det kan redusere risiko for hjerte- og karsykdommer.

Kilde: Nofima

Vi bør spise mindre salt for å redusere faren for høyt blodtrykk. En måte kan være å erstatte vanlig salt - Natriumklorid (NaCl) - med Kaliumklorid (KCl), som finnes i f. eks Seltin, i noen typer fiskeprodukter.

- 75-80 prosent av saltinntaket kommer fra industrielt produsert mat, og det er dermed i industrien de største “kuttene” kan komme, sier Nofima-forsker Rune Larsen.

Annen smak

Larsen fant at KCl hadde mange av de samme egenskapene som NaCl, og at det derfor kan være en grei erstatning.

Han understreker at det er en veldig stor utfordring med bruk av KCl, da det gir en annen smak.

Likevel tror han at det kan være mulig å erstatte inntil 30-50 prosent av det usunne saltet med en sunnere variant uten at det påvirker smaken.

Tap av sunnhet

Et annet resultat fra studiet viste at innholdet av enkelte helsebringene stoffer minket med opp til 50 prosent under bearbeiding og tilberedning.

- Spesielt interessant er nedgangen av et stoff som heter taurin, sier Larsen.

Ny forskning fra Universitetet i Tromsø viser at taurin har en gunstig virkning på helsa.

 

Beholde det gode

Framover vil Larsen se nærmere på i hvor stor grad man mister sunne stoffer under bearbeiding og tilberedning av fisk.

- Vi ønsker å undersøke om fisken er like sunn når den ligger på tallerkenen som når den tas opp fra havet, sier den nye doktoren.

- Det vi gjør med fisken eller rekene før vi putter dem i munnen er viktig for innholdet av sunne stoffer, sier han.

Målet er å beholde så mye som mulig av de sunne stoffene.

Powered by Labrador CMS