Annonse

Norsk lakseforskning til Chile

Chile og Norge er verdens største oppdrettere av laksefisk. Likhetene mellom de to landene er mange, og norsk oppdrettsforskning har funnet et nytt marked.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

AVS Chile SA

  • Opprettet i 2007 av tidligere Akvaforsk, Veso og Sintef fiskeri og havbruk
  • 4 ansatte, mål om 8 i løpet av 2008
  • Lokalisert i Puerto Varas, Chile
  • Visjon: å være en betydningsfull bidragsyter til utviklingen av chilensk oppdrettsnæring

Akvakultur i Chile

Netto produsert laksefisk i tonn 2007: 354 000
Eksportverdi 2007: 2 milliarder US$
Antall direkte sysselsatte i 2007: 28 000
Viktigste arter: Atlantisk laks, Coho laks, Regnbueørret
Generelle trender:
• Økt aktivitet lengre sør i landet, som skaper utfordringer i forhold til teknologi og logistikk
• Tiltagende sykdomsutfordringer
• Smolt har vært oppdrettet i innsjø, men flyttes nå til landbaserte anlegg. Det fordrer mye resirkulering av vann, noe Chile bruker i større utstrekning enn i Norge.
• Chile har USA og Japan som sitt største marked. Det meste selges bearbeidet.
Kilder for talldata: Informe Estadístico og Mercado de SalmonChile.

Chile er Norges største konkurrent på laksemarkedet, men Olai Einen, som er styreleder i AVS Chile, mener vi er tjent med å samarbeide:

– Om man ser på oppdrettsfisk i det globale matvaremarkedet, er det ikke norsk og chilensk laks som er de viktigste konkurrentene, men oppdrettsfisk mot andre matvarer.

"Oppdrett i Chile har trukket norske forskere til et nytt marked. (Foto: Olai Einen)"

Det norske forskningkonsernet AVS Chile ble registret høsten 2007. I dag er selskapet allerede godt etablert i Puerto Varas med fire forskere, og en hyggelig prosjektportefølje.

– En styrking av laksenæringen i Chile vil styrke laksens anseelse og verdi i det globale markedet, og det vil også norsk laks nyte godt av, sier Einen.

Stort potensial for forskning

Nofima Marin (tidligere Akvaforsk), tok i sin tid initiativ til å etablere et forskningsinstitutt i Chile sammen med Sintef og Veso.

Akvaforsk hadde i mange år hatt prosjekter med chilenske selskaper. Det var økende produksjon av laksefisk og stort behov for forskning.

Både næringen og myndighetene ser nå et behov for anvendt forskning lokalt i Chile, og legger til rette for økt forskningsvirksomhet.

AVS Chile vurderer muligheten for moderne forskningsfasiliteter innen ernæring, avl, kvalitet og velferd, samt smittetestlab og teknologilab.

CORFO, det chilenske tilsvaret på Innovasjon Norge og forskningsrådet, ser positivt på etableringen og gir økonomisk støtte i utredningsfasen.

Flyt av kompetanse

"Olai Einen og Jan Olli under den internasjonale oppdrettsmessen Aqua Sur i Puerto Montt i Chile. (Foto: Reidun Lilleholt )"

Administrerende direktør for AVS Chile, Jan Olli, er tidligere ernæringsforsker i Akvaforsk med over 20 års erfaring fra oppdrettsnæringen.

Han ser for seg en kompetanseflyt alle vil nyte godt av:

– Etter hvert som vi bygger opp selskapet i Chile vil kompetansen flyte begge veier over Atlanteren.

– Chile har en effektiv og profesjonell oppdrettsnæring med høyt utdannede mennesker på flere nivå. Noen av disse vil utgjøre forskningskompetansen i AVS Chile i fremtiden, sier Olli.

– AVS Chile vil bidra til å bygge opp kompetansen til Nofima, ved å skaffe spennende prosjekter og lovende forskere. Samtidig vil AVS Chile alltid være avhengig av et tungt institutt som Nofima om vi skal være troverdige i det tøffe chilenske markedet, avslutter Olli.

Powered by Labrador CMS