- Bør få medisinsk opplæring

Også i dyremedisin er det viktig at behandlingsrutiner følges for at man skal få et godt resultat. Det gjør de ikke alltid i oppdrettsnæringen, viser doktorgrad.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For bedre å sikre at behandlingsprosedyrene følges, bør folk som jobber med matproduserende dyr, som for eksempel fisk i oppdrettsanlegg, få opplæring i riktig bruk av legemidler.

Dette vil bidra til at matvaretryggheten og dyrevelferden blir så god som mulig, mener Anne-Grethe Trønsdal Berg.

Hun har skrevet doktorgrad ved Norges Veterinærhøgskole om emnet.

Bedre kommunikasjon mellom helsetjeneste, ledelse og røktere kan føre til at medisinsk behandling blir bedre gjennomført, og man kan forbedre behandlingsresultatene i oppdrettsanlegg, ifølge funnene hennes.

Brukte medisinrester

Trønsdal Berg har gjennomført sine doktorgradsstudier på norske fiskeoppdrettsanlegg.

Hun sett på hvilke faktorer som kan påvirke hva som gjør at behandlingsrutiner følges i veterinærmedisin. Slik etterlevelse av rutiner definerer hun ved med det engelske compliance.

- Røktere på oppdrettsanlegg var i varierende grad non-compliant i å følge informasjon og prosedyrer for bruk av anestesimidler som foreskrives av fiskehelsetjenesten, sier Berg.

En dyreeier er non-compliant når vedkommende ikke følger gitt behandlingsinstruks eller for eksempel bruker antibiotika eller parasittmidler som er til overs fra tidligere behandlinger.

Definisjonen compliance blir også brukt når man skal beskrive i hvilken grad lover, forskrifter, retningslinjer, yrkesprinsipper og behandlingsprotokoller etterleves.

De fleste studiene som omhandler compliance og non-compliance i forbindelse med legemiddelbehandling, er gjennomført i menneskemedisin. Bare noen få studier om compliance i veterinærmedisin er publisert, og ingen innen akvakultur.

Noen mangler

I følge Trønsdal Bergs avhandling ble legemiddelhåndteringen funnet å være generelt god på oppdrettsanleggene, men med noen kritiske punkter:

  • Veterinæren var ikke alltid på anleggene i forbindelse med foreskriving av legemidler.
     
  • Mangelfulle rutiner for lagring av legemidler og mangelfull merking av  beholdere. 
     
  • I noen tilfeller ble legemidlene brukt på andre anlegg enn de var foreskrevet til.

Intervjuer og sjekk

En indeks for evaluering av legemiddelhåndtering i oppdrettsanlegg ble laget fra et forhåndsdesignet spørreskjema.

I et utvalg av oppdrettsanlegg skulle røktere svare på dette spørreskjemaet, i tillegg til at intervjueren foretok en evaluering av legemiddelhåndteringen på anleggene.

- Det ble funnet god overensstemmelse mellom røkternes svar og intervjuerens evaluering av legemiddelhåndteringen, sier Anne Grethe Berg.

Referanser:

Berg, A. T. (2011) ”Compliance in Veterinary medicine: medicine management and medicine compliance in aquaculture” Norges Veterinærhøgskole.
 

Powered by Labrador CMS