Annonse

Løft på løft i statsbudsjettet

Den rødgrønne regjeringen har i sitt forslag til statsbudsjett brukt ordet "løft" hele 33 ganger. – Den politiske floskelbruken når nye høyder, hevder BI-professor Rune J. Sørensen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Aldri har det vært løftet så mye som i regjeringens forslag til statsbudsjett.

- Den politiske floskelbruken har fått for frie rammer, mener Rune J. Sørensen, som er professor ved Institutt for offentlige styringsformer ved Handelshøyskolen BI.

Professoren har talt seg frem til hele 33 forekomster av ordet løft. Sørensen har naturligvis også studert hvilke løft det skal tas i 2009.

På løftetoppen

Kunnskapsløft står fortsatt høyt i kurs blant regjeringspartnerne, og ordet brukes til sammen seks ganger i statsbudsjettet.

Kunnskapsløftet må likevel se seg slått av et løft på et annet område. Ikke overraskende er det kulturløft som vinner årets løftekamp.

Kulturløft brukes hele 12 ganger i statsbudsjettet, og er altså dobbelt så mye brukt som kunnskapsløft.

Regjeringen presenterer naturligvis løft og løfter på flere områder. De skriver om: betydelig løft, økonomisk løft, inntektsløft, klimaløft, filmløft og sist, men ikke minst historisk løft.

Men klimaløftet har altså tapt sin posisjon i forhold til kulturløftet.

Helse for alle penga

BI-professor Rune Sørensen.

BI-professoren har også vært opptatt av å finne frem til hva det snakkes mest om i statsbudsjettet, og har foretatt en systematisk gjennomgang av hvilke områder det skrives mest om i regjeringens budsjettforslag.

Den klare vinneren er helse, som nevnes mer enn 200 ganger.

- Det er helse for nesten alle pengene. Helse er en klar budsjettvinner også i budsjettet for 2009, konstaterer Rune J. Sørensen.

Det skrives også mye om pensjon, utdanning, barnehager og miljøvern i statsbudsjettet.

På linje med folket

Stortinget. (Foto: Stortingsarkivet/Teigens Fotoatelier)

Tapere er eldreomsorg som bare omtales en fattigslig gang i budsjettforslaget.

- Det kan skyldes at vi akkurat nå er inne i en demografisk pustepause før den store eldrebølgen skyller inn for fullt, repliserer Sørensen.

Det står heller ikke så fryktelig mye om politi, veier, fattigdom og asylsøkere i den gule boken.

- Når regjeringen setter helse på topp, er den helt på linje med hvordan befolkningen ønsker å prioritere offentlige oppgaver, konstaterer Rune J. Sørensen i sin gjennomgang av statsbudsjettet for 2009.

Referanse:

Artikkelen baserer seg på Rune Sørensens foredrag “Budsjettkampens vinnere og tapere – Individuelle goder vs. Kollektive oppgaver”, holdt på Handelshøyskolen BIs statsbudsjettseminar 8. oktober 2008.

Powered by Labrador CMS