Forskere har studert effekten av ulike typer styrketrening. Den populære gruppetimen Bodypump fikk blandede resultater. (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Populær treningsform hadde nesten ingen effekt

Bodypump hadde minst effekt på overvektige kvinner. Forskerne anbefaler likevel treningsformen, men først og fremst som variasjon i et annet treningsprogram.

Hvis du oppsøker et treningssenter for å komme i gang med styrketrening, kan du oftest velge mellom styrketrening i gruppe ‒ som Bodypump ‒ styrketrening med PT og individuell styrketrening.

Bodypump er et av verdens mest populære styrketreningsprogrammer der deltakerne trener med lettere belastning enn ved tradisjonell styrketrening. I stedet gjør de mange flere repetisjoner. På én 55-minutters økt typisk 800 ‒ 1000.

Forsker Anne Mette Rustaden fra Norges idrettshøgskole har nå testet de tre ulike treningsformene og sett på hvilken effekt de har på overvektige kvinner. Hun understreker at alt ikke er entydig.

Bodypump = Lett-vekt

‒ Vi ville undersøke hvilken effekt slik trening faktisk har på en risikogruppe som overvektige. Vi ville gjøre det så realistisk som mulig, med et vanlig, utbredt treningsopplegg, slik det faktisk er i treningssenterbransjen, forteller Rustaden.

For å måle effekten av treningen, ble kvinnene målt på maksimal muskelstyrke, muskulær utholdenhet (at man klarer mange repetisjoner) og kroppssammensetning.

Liten effekt

  • Bodypump-gruppa fikk hverken større muskulær maksstyrke, større muskulær utholdenhet eller bedre kroppssammensetning.
  • PT-gruppa fikk økt muskulær styrke og muskulær utholdenhet. Ingen endring i kroppssammensetning. Fikk større styrkeøkning i beina enn de som trente alene.
  • De som trente individuelt fikk også økt styrke og muskulær utholdenhet, men økte altså beinstyrken mindre enn PT-gruppa.
  • Mens selskapet bak Bodypump, Les Mills, hevder at man forbruker 540 kcal på hver økt, viser studien et vesentlig lavere energiforbruk.
Anne Mette Rustaden disputerte på NIH fredag 30. november 2018. (Foto: NIH)

Trener med for liten belastning

‒ Kaster bodypumperne bort tiden?

‒ Det kan vi ikke si. Gjennom denne ene studien kan jeg ikke konkludere sikkert. Det er flere metodiske svakheter som kan ha påvirket resultatet.

Rustaden mener det kan hende at styrketrening med så lette vekter ikke fungerte for akkurat denne gruppa, at effekten blir liten fordi trener med så liten belastning.

‒ Og: Vi hadde dessverre både et stort frafall og mange som droppet deler av Bodypump-treningen. Selv om det er et poeng i seg selv, kan vi ikke sette to streker under svaret.

‒ Vil du anbefale folk å trene Bodypump?

‒ Ja, det vil jeg, men først og fremst som variasjon i et annet styrketreningsprogram. Man bør prioritere tradisjonell styrketrening, men Bodypump kan «krydre» treningsopplegget. Og hvis Bodypump er det eneste alternativet for noen, er det veldig mye bedre enn ingenting.

Høyere hvileforbrenning

Rustaden har heller ikke kartlagt hvordan deltakerne spiste, om de for eksempel fikk større appetitt, kan de ha spist mer ‒ selv om de fikk beskjed om ikke å gjøre det. Det kan ha påvirket kroppssammensetningen. Samtidig ville hun nødig gi deltakerne flere måleoppgaver underveis; da kunne frafallet økt ytterligere.

‒ Det vi vet, er at hvile-forbrenningen økte like mye hos de PT- og Bodypump-deltakerne som ble med på en slik test.

Når det gjelder forbrenningen i løpet av selve treningen, oppgir selskapet bak konseptet, Les Mills, at en økt Bodypump forbrenner 540 kcal. Ifølge Rustadens tester, er det riktige tallet så vidt over 300, et resultat som ligger noe over andre Bodypump-tester.

‒ Det betyr at man med tanke på kalorier like gjerne kan bruke den samme tiden på en rask gåtur.

Les Mills: - Stor helsegevinst

‒ Forskningsteamet vårt har gjort flere studier som dokumenterer at BodyPump har en rekke helsegevinster, gevinster som den norske studien ikke kommer inn på, påpeker Lena Holmberg.

Hun er direktør for markedsføring hos Les Mills Nordic og har fått denne artikkelen til gjennomsyn. Hun sier de ikke har fokusert så mye på kaloriforbrenning generelt, men har påvist at ikke alle kalorier forbrennes likt, og videre: At Bodypump øker styrken i skjelettet.

De påpeker at faktisk kaloriforbrenning varierer med alder, vekt, kjønn og treningsintensitet.

Evnen til å forbrenne kalorier, som Les Mills bruker som grunnlag på sine nettsteder, bygger på en studie fra Auckland i 1999 med ti deltakere.

Slik ble den norske studien gjennomført:

  • 143 overvektige kvinner fordelt tilfeldig i fire like store grupper.
  • Kvinnene hadde en BMI (kroppsmasse-indeks) fra 30 og oppover, med 15 ‒ 20 kilo for mye, ikke sykelig overvektige. De skulle ikke ha trent aktivt de siste seks månedene.
  • Gruppene gjennomførte tre ulike typer trening: Gruppetrening med Bodypump, styrketrening med personlig trener (PT) og individuell styrketrening der de bare fikk starthjelp av en PT. Fjerde gruppe var en kontrollgruppe; de skulle ikke trene, bare måles. Treningen skulle foregå tre ganger i uka over en 12-ukers periode.
  • Kvinnene ble målt på maksimal muskelstyrke, muskulær utholdenhet og kroppssammensetning, altså mengde kroppsfett i forhold til vekt.

Referanse:

Rustaden, A.M: Effekten av BodyPump og styrketrening med og uten personlig trener blant overvektige kvinner. Doktoravhandling ved Norges idrettshøgskole. (2018)

Dette er Bodypump:

  • BodyPump er et «hel-kropps» treningskonsept med vektstang, lette vekter og step.
  • Spesielt for programmet er liten belastning og mange repetisjoner, typisk 800-1000 på én økt, i motsetning til tradisjonell styrketrening med større belastning og færre repetisjoner.
  • Ifølge reklamen passer den for dem som vil sterkere – og gjerne slank og i god form raskt
  • I Norge tilbyr rundt 150 treningssentra konseptet; på verdensbasis trener hver uke rundt fem millioner mennesker Bodypump.
  • Konseptet eies og drives av selskapet Les Mills
Powered by Labrador CMS