Saken er produsert og finansiert av Norsk institutt for skog og landskap - Les mer

Trærnes ti på topp

Det finnes mest bjørk i Norge, men vi bruker gran i veggene. Elgen foretrekker rogn. Se trærnes ti på topp-liste.
20.11 2012 05:00

Bjørk, gran, furu, or, rogn, osp, selje, eik, hassel og hegg, det er våre ti på topp - i antall. Men, for mange er det kanskje ikke antallet som er det viktigste.

Noen har sine favoritt-treslag som vekker minner fra vår, sommer, høst og vinter - dufter av blomster, vind som suser i trekronene, insekter som summer rundt gåsunger på selja.

Har du et favorittminne? Et favoritt-tre? Eller en favorittskog?

Trærnes ti på topp - i antall

 1. Bjørk: 4 milliarder
 2. Gran: 3,1 milliarder
 3. Furu: 1,4 milliarder
 4. Gråor: 342 millioner
 5. Rogn: 276 millioner
 6. Osp: 131 millioner
 7. Selje: 124 millioner
 8. Eik: 87 millioner
 9. Hassel: 75 millioner
 10. Hegg: 38 millioner

Landsskogtakseringen ved Norsk institutt for skog og landskap har siden 1919  talt og registrert skogen i Norge. De siste tellingene viser at det er over ti milliarder trær i Norge.

Regner man med småplanter, det vil si trær som ennå ikke har nådd brysthøyde og over fem centimenter i diamenter, er det ialt 80 milliarder trær i landet. Det blir over 15 000 trær per innbygger.

• Se også: Mer skog enn noen gang

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

 1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
 2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
 3. Vi anbefaler at du skriver kort.
 4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
 7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
 8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Landsskogtakseringen

Tall fra Landsskogtakseringen viser at vi har rundt ti milliarder trær i Norge, og at de til sammen binder over 800 millioner tonn CO2, og at det hvert år bindes rundt 26 millioner tonn CO2 via trærnes fotosyntese.

Feltarbeiderne oppsøker egne utvalgte prøveflater og måler alle trærne med en diameter i brysthøyde på mer enn fem centimeter som ligger innenfor en sirkelflate på 250 kvadratmeter.

Landsskogtakseringens prøveflater er sirkulære, med et areal på 250 kvadratmeter. Innenfor sirkelen måles alle trærne som har en diameter i brysthøyde på mer enn fem centimeter, og i tillegg registreres over 80 ulike parametere, slik som diameter, høyde, alder, antall døde stående og liggende trær, grad av forråtnelse, og hva slags vegetasjon det er på bakken.

Hvert tre på prøveflaten stedfestes og hver prøveflate blir besøkt med fem års mellomrom.

Granhus, Hylen & Nilsen: Skogen i Norge. Statistikk over skogforhold og skogressurser i Norge registrert i perioden 2005-2009, Ressursoversikt fra Skog og landskap 03/12.

Annonse

Annonse