Annonse
Du bøyer deg ned for å plukke opp noe, og så kommer smerten som et lyn. All bevegelse gjør vondt. Det kan være skiveprolaps og gi deg smerte i dager, uker eller enda lengre.

Ku-slim kan hjelpe rygg­opererte, tror forskere

Forskerne ble inspirert av hvordan parasitter lurer immunsystemet til kua. 

Publisert

Mellom hver av de 33 ryggvirvlene våre, sitter det en skive som tar av for støt og belastninger. Skivene er av brusk med en kjerne av gelé. 

Disse skivene kan få en sprekk. Da tyter geleen ut gjennom sprekken. Er du uheldig, treffer geleen på nerver som ligger rett ved skiven. 

Det kan skje brått. Alt gjør vondt. Du får sterke strålesmerter ned i benene. Det heter skiveprolaps med nerveaffeksjon, ifølge helsenorge.no

De fleste blir bra etter noen dager eller uker. Har du fortsatt smerter etter tre måneder, kan operasjon være aktuelt. 

Men problemene slutter ikke der, ifølge en gruppe forskere ved Uppsala Universitet i Sverige. 

Immunsystemet angriper

I operasjonen blir prolapsen fjernet, altså geleen som trykker på nervene. 

Men immunsystemet ditt kan angripe vevet rundt den sprukne skiven. Det kan forverre skaden og gi mer og langvarige smerter, skriver forskerne i sin nye studie.  

Det ville de gjøre noe med, og de gikk til naturen for å finne løsninger. 

De ble inspirert av slim hos ku. 

Det er ikke uvanlig at skivene (i blått) vi har i ryggen, sprekker eller blir skadet, ifølge helsenorge.no. Da tyter gele (i rødt) ut av skiven. Smertene oppstår om geleen treffer på nervene (i gult) i ryggraden. Det kan i verste fall føre til operasjon og fjerning av prolapsen.

Skjuler seg i slim

Flere typer parasitter, som flatormer og bittesmå organismer, lever i kua. Noen av dem har et triks. De bader i slim som finnes i kukroppen og unngår dermed å bli oppdaget av kuas immunsystem. 

Dette slimet klarte forskerne å kopiere på laboratoriet. 

Den syntetiske ku-gelen kan sprøytes inn etter prolaps-operasjoner, mener de. Gelen vil hindre immuncellene fra å angripe det sårbare vevet.

Dette kan ha stor innvirkning på kirurgiske prosedyrer, ifølge professor Håvard J. Haugen, som var med på den nye studien. Han jobber ved avdeling for biomaterialer på Universitetet i Oslo.

– En enkel injeksjon av denne gelen ved operasjonsstedet kan forbedre resultatene. Det kan redusere risikoen for langvarige komplikasjoner og øke suksessraten for skiveoperasjoner, mener Haugen.

Langt fram til bruk på sykehus

Forskning.no har vært i kontakt med andre forskere og kirurger som jobber med skiveprolaps. De ønsker grunnforskning velkommen, men sier at den nye studien ikke vil få følger for prolaps-operasjoner i nær fremtid.

Årsaken er at den nye metoden fortsatt er på et tidlig stadium i forskningen. 

– Per nå har vi kun testet metoden i laboratoriet og gjennomført dyreforsøk, sier Haugen. 

Professor Håvard J. Haugen fra Universitetet i Oslo var med på å utvikle det syntetiske kuslimet .

Ku-gelen virket på rotterygger

Forskerne testet på mus og rotter, ifølge studien.

Ryggskivene til rotter ble punktert med nål. Så sprøytet de inn enten ku-gele eller saltvann i de skadede skivene. Deretter ble rottene undersøkt med MR, CT og røntgen. 

Resultatene viste at ku-gelen dempet aktiveringen av rottenes immunsystem. 

– Vi har imidlertid ingen konkrete planer om å prøve metoden på pasienter i nærmeste fremtid. Før det kan vurderes, må vi gjennomføre flere prekliniske tester og få nødvendige godkjenninger fra relevante etiske komiteer, sier Haugen.

Det er derfor langt fram til ku-slimet kommer i bruk på norske sykehus. Om det da altså klarer seg gjennom videre forsøk og testing. 

Bjørn og gekko inspirerer

Men det er ikke første gangen dyr bidrar til å bedre menneskers helse. 

Studie av bjørner kan hjelpe mennesker med nyresykdom og fedme, ifølge en artikkel fra Centre for Advanced Study, publisert på forskning.no. For en bjørn i dvale tisser ikke, og tarmen endrer seg. Det gir innsikt i vår egen blære og tarm, mener medisinske forskere. 

Gekkoen inspirerte forskere ved MIT og Harvard. Øglen kan klatre på alle overflater. Studier av gekkofoten fikk forskerne til å utvikle et kirurgisk lim, en slags nedbrytbar bandasje til bruk inne i kroppen, ifølge The American Society of Mechanical Engineers.  

Det er flere eksempler. Kulefisken, som blåser seg opp når den er truet, inspirerte forskere til å lage en pille som utvider seg i magen. Teknologien kan brukes til å undersøke svulster og sår. Måten blekkspruter griper tak i byttet sitt, har blitt til en metode for å løfte hud og vev skal transplanteres. 

Forskerne som utviklet ku-slimet, forsøkte også med brune alger fra Mørekysten. 

– Alger har vist lovende resultater i flere sammenhenger, blant annet til heling av sår og reparasjon av skadet vev, forklarer Håvard Haugen.

Referanse:

Huan Wang m.fl.:  Preserving the Immune-Privileged Niche of the Nucleus Pulposus: Safeguarding Intervertebral Discs from Degeneration after Discectomy with Synthetic Mucin Hydrogel Injection. Advanced Science, 2024.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS