Kan vi ta skade av å titte for mye ned i en skjerm?
(Foto: aslysun / Shutterstock / NTB)
Forskere fant sammenheng mellom mobilbruk og tenåringers ryggsmerter
Veldig mange tenåringer opplevde smerter i midtryggen i løpet av et år.
Kan vi få vondt i ryggen av å kikke krumrygget på mobil eller nettbrett for mye?
Et forskerteam fra Mexico og Spania har undersøkt ryggsmerter hos tenåringer. De mistenker at svaret er ja.
De fant en sammenheng mellom skjermbruk og smerter i midtryggen, det vil si på baksiden av brystkassen.
40 prosent opplevde ryggsmerter
Studien baserte seg på et spørreskjema som ble besvart av mer enn 1.600 deltakere i 2017. Omtrent 1.400 besvarte et oppfølgingsskjema i 2018. Deltakerne var mellom 14 og 18 år gamle.
I løpet av et år hadde nærmere 40 prosent opplevd ryggsmerter i bakre del av brystkassen. Det var tallet for alle som til sammen hadde ryggsmerter i den første og den andre undersøkelsen.
Av deltakerne som ikke hadde rapportert om vondt i ryggen i den første undersøkelsen, rapporterte 10 prosent i oppfølgingsundersøkelsen at de hadde fått det.
Mye tid på skjerm, dårlig holdning og inaktivitet
Forskerne fant flere ting som kjennetegnet de som hadde vondt i ryggen.
I tillegg til tidsbruk med telefon ble de spurt om blant annet holdning eller sittestilling mens de brukte telefon eller nettbrett, fysisk aktivitet og psykisk helse.
I det hele tatt var det flere jenter enn gutter som hadde slike ryggsmerter.
Mer utsatt var også inaktive personer, personer med psykiske helseproblemer og de som hadde dårlig kroppsholdning mens de brukte telefon eller nettbrett.
Og nettopp lite fysisk aktivitet får ofte skylda for smerter i ryggen.
– Livslang tung belastning gir ikke mer slitasje
– Vi trenger ulike belastninger for å holde ryggen frisk. Det farligste er å sitte stille, sa ryggforsker Aage Indahl til forskning.no i 2017.
Forskerne har riktignok ikke undersøkt skader i rygger hos deltakerne i studien, men smertene deres. Det kan være lang vei fra smerter som et signal fra kroppen om at vi bør gjøre noe annerledes, til varig skade.
– Ryggen er robust. Du kan løfte og sitte akkurat som du vil. Livslang tung belastning gir ikke mer slitasje. Og du får ikke prolaps av å belaste ryggen. Det finnes ingen yrker som har mer prolaps enn andre, sa han.
Generelt virker forskere til å være enige om en ting: Ryggen skal brukes. Og sånn sett er det ikke gunstig å sitte stille med telefonen for lenge og å være i liten fysisk aktivitet.
– Ingen dokumentert sammenheng
I 2016 fortalte fysioterapeut og universitetslektor ved UiT, Beate Ytreberg om hennes tanker rundt mobilbruk og nakkesmerter.
Det finnes ingen dokumentert sammenheng mellom nakkeplager og mobilbruk, skrev hun i et blogginnlegg på universitetets nettsider.
Hun ga likevel noen råd til folk som har vondt i nakken innimellom og lurer på om de lider av mobilnakke.
– Kjenn etter hva som er behagelig og godt. Har du glemt hvordan det er å kjenne etter – øv på å kjenne etter. Har du smerter eller ubehag, ta en pause og gjør noe annet.
Horn i hodet hos generasjon telefon?
I 2019 publiserte forskning.no en artikkel om en studie som viste at unge mennesker har en utvekst i bakhodet. Forskerne bak studien mente at det kunne skyldes en unaturlig hodestilling som følge av mobilbruk.
Utveksten ble kalt protuberantia occipitalis externa.
Den danske forskeren Jesper Lien Boldsen kommenterte og var skeptisk.
– Man kan ikke si noe som helst om det er en sammenheng mellom protuberantia occipitalis externa og bruken av mobiltelefoner, mente Boldsen.
Smerter som er enkle å forebygge
Det er foreløpig lite forskning på midtryggsmerter og mobilbruk, og det trengs nok mer forskning for å fastslå en sammenheng mellom ryggsmerter og mobilbruk.
De fleste forskere virker likevel å være skjønt enige om at fysisk aktivitet er en viktig motvekt til stillesitting, som for mange er en selvfølgelig del av skole- eller arbeidsdagen.
Det skriver også forskerne bak den nye studien: Plagene som deltakerne opplever, kan lett forebygges.
Referanse:
De Vitta, Alberto., Noll, Matias., Monfort-Pañego, Manuel., Miñana-Signes, Vicente og Maciel, Nicoly Machado. (2023). Thoracic Spine Pain in High School Adolescents: A One-Year Longitudinal Study. Healthcare.