Hvordan få cellegiften mer effektiv i kreftbehandling? Noe av svaret kan ligge i vevet rundt selve svulsten.
Stipendiat Hanne Arenberg Askautrud og professor Eirik Frengen, begge ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, har sammen med amerikanske forskere studert hvordan kreftcellens respons på cellegift kan forbedres.
Forskerne har studert mus som har fått injisert medikamentet doxorubicin,en type cellegift som ofte blir brukt i behandlingen av brystkreft hos kvinner.
Og konklusjonen er klar: Jo mer lekk blodårene er og jo mer cellegift som derfor når ut til områdene i og rundt svulsten, desto mer effektiv er behandlingen.
Samtidig viser det seg at svulstens stadium påvirker effekten av cellegiften. Responsen på behandlingen har sammenheng med blodårenes evne evne til å transportere cellegiften til kreftcellene i svulsten. Denne evnen er størst i kreftutviklingens mellomstadium.
Et viktig samspill
– Vi har studert hvordan kreftcellene samspiller med vevet rundt svulsten, forklarer Askautrud.
– Kreftsvulsten kan sees på som et organ som inneholder mange ulike celletyper, ikke bare kreftceller. For eksempel inneholder den celler som danner blodårer og celler i immunsystemet. For å forstå bedre hvordan alt virker sammen, må vi se på hele samspillet.
Den klassiske tanken er at cellegift dreper kreftceller. Men dessverre er ikke cellegift så effektiv som vi kunne ønske.Dermed prøver forskerne å finne metoder som potensielt kan forsterke cellegiftens bekjempelse av kreftsvulsten.
Det er vanlig å dyrke kreftceller kunstig. Når disse gror isolert på flaske og forskerne tilsetter cellegift, studerer de kun kreftcellene.
Derfor har forskeren nå sett på hvordan cellegiften virker inn på alle deler av kreftsvulsten, ikke bare selve kreftcellene. For en kreftsvulst inneholder langt mer enn bare kreftceller.
Filmet kreftsvulster hos mus
I studien har forskerne gitt mus cellegiften doxorubicin. Ved hjelp av et svært avansert mikroskop har de filmet brystkreftsvulster hos musene under cellegiftbehandling for å studere utviklingen.
– Vi har kontinuerlig tatt bilder av svulstene innenfra. Dette har vi laget film av for å se hvordan kreftcellene blir påvirket av omgivelsene. Samtidig har vi undersøkt hvordan kreftsvulsten og det omkringliggende vevet reagerer på cellegiften, forteller Askautrud.
Immuncellene bidrar
I forsøkene så forskerne at immunsystemet ble påvirket av cellegiften - det skjedde en infiltrasjon av immunceller til svulsten. Disse påvirker hvordan cellegiften virker. Noen immunceller gir cellegiften en hjelpende hånd, andre spenner bein på den.
Slik kan kanskje medikamenter som forsterker enkelte immunceller og hemmer andre bidra til bedre effekt av behandlingen.
– Dette er første steg på veien. Vi vet nå at det er mulig å bedre effekten av cellegift ved å påvirke både blodårer og immunsystem. Men vi vet ennå ikke nøyaktig hvordan mekanismene bak dette fungerer, sier Askautrud.