Annonse

Avisledernes tøffeste år

Norske avisledere har vært mest opptatt av kostnadskutt i 2009. Det har gått på bekostning av utviklingsarbeidet. BI-forsker Erik Wilberg har fulgt ti norske avisledere gjennom et år i motbakke.  

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Både nasjonalt og internasjonalt har avisbransjen vært i hardt vær de siste årene. Mediehusene har stått overfor tøffe utfordringer.

Mange aviser har måttet leve med kraftige budsjettkutt og endringer i hverdagen.

Førsteamanuensis Erik Wilberg ved Handelshøyskolen BI har fulgt ti norske avisledere gjennom 2009 for å kartlegge hva de opplevde og hva de gjorde i kjølvannet av finanskrisen.

Symptomatisk nok gikk to av de ti avislederne over i nye jobber mot sluttet av året, en i og en utenfor bransjen.

Forsømt utviklingsarbeid

I 2009 var avisledere først og fremst opptatt av å kutte kostnader og bevare inntektene så godt som det har latt seg gjøre. Ifølge Wilberg har jakten på kostnadskutt gått ut over utviklingsarbeidet.

– Avisledere gir uttrykk for at det nå er nødvendig å satse sterkere på kompetanseutvikling for å overleve i fremtiden, fremholder medieforskeren.

Studien viser at det fremdeles er mye å hente på organisasjonsutvikling i avisene. Finanskrisen har nok i en viss grad har bremset en ellers nødvendig utvikling.

Lederne gir uttrykk for betydningen av å være klar og tydelig i organisasjonen og i forandringsarbeidet. Dette har ikke vært like enkelt de av mediehusene som har levd i en beskyttet tilværelse over tid.

Middels villige til å forandre

Førsteamanuensis Erik Wilberg er medieforsker ved Handelshøyskolen BI.

Norske avisorganisasjoner er ikke spesielt lystne på forandringer.

Seks av ti avisledere oppgir at organisasjonen bare i middels eller liten grad er forandringsvillige, mens de resterende fire avislederne opplever organisasjonene sine som forandringsvillige.

Viljen til forandringer endrer seg ikke nevneverdig i løpet av perioden.

– Oppskriften for å lykkes med å skape forandringer, handler om tydelig kommunikasjon knyttet til klare mål for utviklingsarbeidet, fremholder Wilberg.

I starten av 2009 opplevde de intervjuede avislederne at den mest krevende oppgaven var å nå budsjettmålene. Det var ikke fullt så krevende å holde det personlige motet oppe som det å sikre en god utvikling av medarbeidernes kompetanse gjennom 2009.

6 lærdommer

Hva kan vi så lære av de ti avistoppene som har utøvd ledelse i motbakke.

BI-forsker Erik Wilberg oppsummerer avisledernes erfaringer seks lærdommer for ledelse i motgang:

  1. Informasjon og faktagrunnlag er viktig for å skape forståelse
  2. Proaktivitet – det er viktig å være i forkant av begivenhetene
  3. Fremdrift er nødvendig slik at folk opplever at noe skjer
  4. Involvering av medarbeidere (og andre ledere)
  5. Nærhet til prosesser og mennesker (det er mye følelser i spill)
  6. Oppfølging av at målene er nådd

Referanse:

Wilberg, Erik (2010): Ledelse i motbakke. En aksjonsstudie av lederskap i aviser/mediehus gjennom finanskrisetider. Forskningsrapport.

Powered by Labrador CMS