Faglig prosjektleder: Arne Stensvand, Bioforsk. Administrativ prosjektleder: Bjørnar Bjelland, G3 Ungplanter
Jordbær, tomater, agurk og andre vekster i drivhuset kan i framtida bli behandlet med ultrafiolette stråler (UV) og lys fremfor kjemiske midler.
Meldugg er en av de viktigste sjukdommene i norsk veksthusproduksjon, og bruk av UVB-stråling og rødt lys har i forsøk redusert soppsjukdommen med over 90 prosent.
- Både vi forskere og næringa har veldig tro på dette. Det er veldig gode resultater, og nå handler det om å utvikle kunnskapen videre og tilpasse systemet for praktisk bruk i veksthusene, sier forskningssjef og professor Arne Stensvand ved Bioforsk på Ås.
Bekjempelse av meldugg uten bruk av syntetiske plantevernmidler er hovedmålet i et samarbeidsprosjekt i Oslofjordregionen, der Stensvand er faglig leder.
Stråling mot sopp
Bruk av LED-lamper gjør det mulig å bruke helt spesifikke bølgelengder av lys og ultrafiolett stråling for å regulere plantevekst, men også uønskede sopper.
UMB og Bioforsk har tidligere prøvd ut daglengde, lyskvalitet og UVB-stråling som tiltak mot meldugg i veksthuskulturer.
- Virkningen av ultrafiolett stråling på biologiske prosesser avhenger av mengde og eksponeringstid. Noen minutter i nattfasen har redusert mengde meldugg ned mot null, sier Stensvand.
I naturlig sollys finnes både UVA og UVB, mens UVC blir absorbert av ozonlaget i atmosfæren. UVB er strålingen som gjør at vi blir brune, og som de norske forskerne har funnet ut kan brukes med god effekt i plantedyrking.
Det ser ut til at UVB virker ødeleggende på arvestoffet hos soppen, mens rødt lys reduserer sporedanningen.
- Dette tilsier at disse to metodene har ulike virkningsmekanismer og vil kunne utfylle hverandre i behandlingen mot meldugg, mener Aruppillai Suthaparan og professor Hans Ragnar Gislerød ved UMB, som er sentrale i arbeidet med å utvikle kunnskap om bruk av UVB-stråling.
Gir store tap
Meldugg er en soppsjukdom som gir et hvitt belegg av mycel og soppsporer på plantene. Både kvalitet og vekst blir redusert.
For veksthusbransjen er tap av avlinger og kostnader til bekjempelse anslått til rundt 150 millioner kroner årlig. I tillegg kommer ulempene med kjemisk bekjempelse og faren for at soppen kan bli motstandsdyktig mot de to-tre kjemiske midler som kan brukes.
- Derfor håper vi at bruk av UVB og lys kan erstatte kjemiske midler. De mest lovende resultatene har vi på agurk, tomat, jordbær og roser, sier Bjørnar Bjelland i G3 Ungplanter, som også deltar i prosjektet.
Over i praktisk bruk
- Vi har hatt god effekt på alle vekster som er prøvd, og forsøkene med praktisk bruk av rødt lys og UVB har ikke kommet så langt andre steder i verden. I alle fall ikke som jeg kjenner til, sier Arne Stensvand i Bioforsk.
Annonse
Andre har arbeidet mye med UVC stråler. Det har lenge vært kjent at det dreper sopp og bakterier, og brukes for eksempel til å desinfisere utstyr i helsevesenet.
Men i plantedyrking har den praktiske anvendelsen vært vanskelig, da plantene også lett blir skadet.
- Vi har god grunnleggende kunnskap. Det spennende nå er å kunne omsette dette i praktisk bruk for den enkelte produsent. Det blir et stort skritt for å få en mer miljøvennlig bekjempelse mot meldugg, avslutter Stensvand.