Annonse

Fikk vi med oss plantearven?

Gravenstein i egen hage, syrlige med mye aroma. Naboens svære søte epler, som smakte best når man satt på en grein høyt over bakken. Tantes glassepler som måtte behandles svært forsiktig. Vi har minnene. Men tok noen vare på sortene fra barndommens hage?

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Joda, beroliger Åsmund Asdal i Bioforsk Øst Landvik. Selv om alle trær fra vår barndoms hage for lengst er erstattet med andre sorter, er det håp for at både vi og våre etterkommere kan dyrke epletrær og andre kulturvekster som har gått ut av produksjon.

Eplesorter tas vare på som trær, fordi de formeres vegetativt. Frø derimot, lagres i Sverige med et sikkerhetslager på Svalbard.

Åsmund Asdal er sekretariatsleder for Genressursutvalg for planter. Bioforsk (tidligere Planteforsk) har hatt administrativt ansvar for vårt nasjonale program for bevaring og bruk av plantegenetiske ressurser siden 2001.

Det er gjennomført kartlegginger av genetisk mangfold i mange nytteplanter, og det er sørget for at sorter og andre genetiske varianter blir tatt vare på.

Plantearven

Den nordiske Genbanken har sitt sentrallager i Alnarp i Sverige og her lagres plantematerialet under optimale forhold. For frø som skal oppbevares over tid er minus 20 ºC og en frøfuktighet på tre til fire prosent optimalt. Men det er en kostbar og sårbar lagring. Derfor søkte man å finne naturlige lagringsplasser for den genetiske plantearven.

"Mange gener ligger vel forvart i Gruve 3 ved Longyearbyen på Svalbard (Foto: Sølvi Svendsen)"

- I tillegg til sentrallageret i Alnarp er det etablert et sikkerhetslager på Svalbard.

- Først og fremst har Svalbard gode lagringsbetingelser, men det spiller også inn at øyene ligger i et for tiden fredelig område. Det ville være katastrofalt om frøene skulle gå tapt på grunn av terror, naturkatastrofer, plantesjukdommer, krigsødeleggelser eller klimaendringer, sier Asdal.

Svalbard

Det er permafrost på Svalbard, hvilket betyr at bakken aldri tiner noe særlig mer enn en meter ned hver sommer. I gruvene er det minusgrader natt og dag, året rundt. Her nede lagres frø som stammer fra planter med bakgrunn i Norden.

Materialet består av foredlete sorter, gamle landssorter og ville populasjoner. Materialet består av 8000 forskjellige sorter frø fra gras, ris, erter, trær, grønnsaker med mere.

Frølageret ble etablert i Gruve 3 på Svalbard i 1984. Gruven holder kontinuerlig minus fire grader og er ikke påvirket av verken global oppvarming, milde vintre eller kalde somre.

Den nordiske Genbanken har lagt ned forseglete glasskolber med 500 frø fra hver plante. Med 30 måneders mellomrom tas det ut prøver for å undersøke helsetilstanden og om spireevnen er intakt. Dette skal skje i 100 år framover.

Nordisk Genbank

Den nordiske Genbanken ble opprettet for at de nordiske landene ikke skulle behøve å bygge opp egne lagre for hvert enkelt land. Å sentralisere dette arbeidet for hele Norden har gitt en betydelig arbeidsbesparelse.

- I tillegg er det planer om å etablere en internasjonal genbank på Svalbard i regi av den norske regjeringen i samarbeid med FAO’s kommisjon for genressurser. Den skal driftes av Nordisk Genbank.

Årsaken til dette er at svært mye av opphavet til kulturvekstene våre finnes i land med til tider turbulente forhold enten i form av krigshandlinger eller naturkatastrofer.

Et sikkerhetslager på Svalbard vil derfor være med å ta vare på verdifullt materiale, sier sekretariatsleder for Genressursutvalget for kulturplanter, Åsmund Asdal i Bioforsk Øst Landvik.

Powered by Labrador CMS