Lager øl av urkorn

I en låve i Akershus brygger entusiaster et helt spesielt øl med vitenskapelig tilsnitt og et sus av tidenes morgen.
16.7 2012 05:00


Entusiastene Jørn Kragtorp (t.v.) og Manfred Heun brygger øl av det urgamle kornslaget einkorn. Her med malt av einkorn, klare til å starte bryggeprosessen.

Ølet brygges på einkorn, en type hvete som har fulgt menneskene helt siden vi begynte å dyrke jorda, men som har vært lite brukt de siste 2500 år.

- Det er spennende og morsomt å prøve. Dette har vel knapt nok vært gjort i Norge før, sier Jørn Kragtorp til forskning.no.

Ølbrygging er en hobby han begynte med for fire år siden. Han representer fjerde generasjon på familiegården Nedre Kragtorp i bygda Hemnes i akershuskommunen Aurskog-Høland.

Deler av låven er bygd om til forsamlingslokale, men det er også satt av et rom til ølproduksjon.

- Prehistorisk øl

Det siste året har bryggingen fått et vitenskapelig tilsnitt, takket være samarbeid med sambygding Manfred Heun, plantegenetiker og professor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

- Dette er eksperimentelt. Vi ville prøve å lage et prehistorisk øl, forklarer Heun.

Han har lenge forsket på einkorn og var den som kom opp med ideen om å prøve å brygge øl på malt laget av det urgamle kornslaget her til lands.

Einkorn er også er kjent som enkorn eller ettkornshvete. Einkorn kan ha vært det første kornet som ble dyrket av de aller første steinalderbøndene.

Første bønder

Manfred Heun er ekspert på einkorngenene og UMB-professoren har bidratt til å spore opprinnelsen til den dyrkede formen for einkorn til høylandet i det sørøstlige Tyrkia.

I dette området finnes vill einkorn som genetisk ligner den eldste dyrkede formen. Her lå også jordbrukets vugge for 10 000 år siden, mener mange i dag.

Einkorn kan ha spilt en helt avgjørende rolle for overgangen fra jeger- og sankersamfunn til jordbruk i denne delen av verden.

Ønsket om å lage øl til fester og seremonier kan ha vært en viktig drivkraft for å dyrke korn. Det kan med andre trekkes lange historiske perspektiver på øbryggingen på Nedre Krogtorp.

I Skandinavia

Seks tusen år etter de første pionerene hadde jordbruket spredd seg over det meste av Europa. Einkorn var en del av denne langsomme jordbruksrevolusjonen, sammen med andre kornslag fra Midtøsten og Tyrkia.

Det er kjent at einkorn ble dyrket lenger sør i Skandinavia i bronsealderen (år 1700 - 500 før vår tidsregning). Forskerne vet ikke med sikkerhet om einkorn ble dyrket i Norge.

De siste 2500 år har einkorn vært lite brukt. Andre hvetesorter tok over.

Ølet som nå brygges blant skog og åkerlapper langt inne i det indre av Akershus kan dermed være det første ølet laget på einkorn her til lands – i hvert fall siden bronsealderen.


Einkornølet laget på hobbybasis i Akershus-bygda Hemnes høster anerkjennelse fra nær og fjern.

Importert malt

Det brukes imidlertid ikke bronsealdermetoder i ølbryggingen. Selve bryggingen av einkorn-ølet skiller seg ikke så mye fra annen ølbrygging.

- Det er vanligst å bruke bygg til øl. Men man kan i utgangspunktet lage øl av alt mulig, både mais, ris og hvete, forklarer Jørn Kragtorp.

Malt, laget av spiret korn, er alltid utgangspunktet. I dette tilfellet er malt av einkorn importert fra Tyskland.

Den males opp og tilsettes varmt vann i halvannen time under nøye tilmålt temperatur. Dette kalles mesking og væsken man da får er vørter. Etter siling kokes denne i litt over en time før det hele kjøles ned.

- Detaljer avgjør

Så tilsettes gjær og omdanningen av sukker til alkohol kan starte. Ølet er et såkalt overgjæret øl, av typen pale ale.

Kragtorp forklarer at einkorn, eller annen hvete, har andre egenskaper enn bygg når vørteren lages.

- Utfordringen er at det er vanskelig å utnytte rein hvetemalt, sier han.

Ølbryggerne prøver seg fram med ulike kombinasjoner.

Det er nettopp de små detaljene som gjør ølbrygging spennende. Det fascinerende er at små endringer i temperatur, gjæringstid eller tilsettingsstoffer som humle kan gjøre store utslag på det endelige produktet.

- Man lærer noe hele tiden, og blir aldri utlært, slår Kragtorp fast.

Proteinrik

Heun er på sin side en einkornentusiast.

- Einkorn er det sunneste du kan tenke deg, sier UMB-professoren, og viser til høyt innhold av proteiner og andre næringsstoffer.

Dessuten er det godt, legger han til.


Einkorn har vært lite brukt i moderne tid, men kornslaget har ikke gått tapt. Her fra et felt i Italia.

De som har vært så heldige å få smake det lette og lyse ølet, som ikke er å få kjøpt i butikken, er enige.

Einkorn-ølet fra det indre av Akershus er sendt til den ypperste akademiske ølekspertise i München i sørtyske Bayern, og også derfra kommer anerkjennende kommentarer.

Allerede til høsten kan det bli produsert øl basert på malt, fra eget, norskprodusert korn. Forsøksdyrking av einkorn er nemlig etablert i bygda, og det spennende nå er hvordan avlingen vil bli.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse