Får smaken på eplesider

Etterspørselen etter sider har økt, og det blåser nytt liv i en lokal tradisjon som er mer enn hundre år gammel i Hardanger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hardanger Siderprodusentlag har sammen med Bioforsk Vest Ullensvang vært initiativtakere til et prosjekt for å utvikle Hardangersider til et regionalt varemerke.

På sikt vil prosjektet omfatte både kvalitetssikring, kompetansebygging og produktutvikling.

Som et ledd i kvalitetssikringsarbeidet har Bioforsk gått til anskaffelse av moderne kjemisk analyseutstyr. Forskningssenteret har dessuten et godt utstyrt laboratorium til sensorisk analyse, som handler om utseende, lukt og smak.

For i forbindelse med produktutvikling vil det nettopp være viktig å se nærmere på ulike sorter og sortsblandinger.

Blander inn “bitterepler”

Andre steder i verden produseres det store mengder sider på spesielle eplesorter, men i Hardanger er det tradisjon for å produsere sider på de tradisjonelle sortene “Gravenstein” og “Aroma”.

- Vi har imidlertid begynt å ta inn ulike sorter av “bitterepler” fra utlandet. Ved å blande for eksempel 90 prosent Gravenstein og 10 prosent bitre sorter vil sideren kunne få en litt mer markert smak, forteller forsker Eivind Vangdal hos Bioforsk Vest Ullensvang.

"Ulike eplesorter påvirker siderens smak. (Ingressfoto ved Morten Günther.)"

- Når det gjelder ulike varianter og tilsetningsstoffer er det stort sett fantasien som setter begrensningene, men det er et krav at eplene må være dyrket i Hardanger. Her kan de ulike produsentene profilere seg med ulike spesialiteter, fortsetter han.

I Norge var det en viss kommersiell siderproduksjon fra 1890 til et stykke utpå 1920-tallet.

- Men på grunn av en lovendring og høyt avgiftsnivå valgte produsentene i Hardanger å stanse denne produksjonen, sier forsker Vangdal.

Han legger til at siderproduksjon kom i gang igjen først tidlig på 1990-tallet.

Prosjekt også med eplebrennevin?

Vangdal opplyser videre at det hvert også kan være aktuelt å starte et prosjekt for å se på produksjon av eplebrennevin. Dette er en produksjon som går helt parallellt med siderproduksjonen og som utnytter overskudd fra denne.

- I Frankrike har man mobile brennerier som fraktes rundt mellom produsentene, mens i England transporteres varene til flere små lokale brennerier.

- I den franske modellen har man eksperter som følger med utstyret rundt og som sørger for optimal kvalitet på produktene. Hvilken av disse modellene som er aktuelle i Hardanger gjenstår å se, forteller Eivind Vangdal.

Kontakt med Frankrike og England

Tilbake til sideren: Med støtte fra blant annet Innovasjon Norge har flere fruktdyrkere i Hardanger investert i produksjonsutstyr og startet opp kommersiell produksjon av eplejuice og -sider.

Noen produsenter har allerede i flere år solgt sine produkter til hoteller og restauranter i Hardanger og Bergen, og det har vært stor interesse både for produksjonen og produktene.

Per i dar det fire gardsbedrifter som har produksjonstillatelse for eplesider. De som har kommet lengst har en produksjon på cirka 1000 flasker i tillegg til produksjon av eplejuice eller eplemost.

Vangdal forteller at man har god kontakt med siderprodusenter både i Frankrike og England. Dette bidrar til kompetanseheving blant de lokale produsentene.

Powered by Labrador CMS