Lukter seg fram til soppen
Utstyrt med hunder har en gruppe forskere vært på trøffeljakt i Norge. Målet har vært å fylle det store hullet i kunnskapen om den underjordiske soppen.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ute i skogen, nede i jorda ligger det noen klumplignende vekster og sender ut liflige dufter.
Dette kan ingen hund med trent nese motstå, ei heller kartleggere på utkikk etter underjordiske sopper, bedre kjent som trøfler.
Firbeinte feltassistenter
Det å bruke hund som feltassistent er ikke noe enhver biolog er vant til, men i dette prosjektet har de vært en del av suksessoppskriften.
Mest fordi det er effektivt: Tiden det tar å finne en trøffel er betraktelig mindre for en hund, enn for en person med hakke.

- Metodikken har ført til svært mange funn, noe som også gir oss et svært godt overblikk over økologien til trøflene, sier Anne Molia ved Naturhistorisk museum.
Trøfler har sopprot med trær, og forskerne har nå en god oversikt over hvilke trearter de forskjellige trøflene foretrekker som partner.
- Vi ser også at de trives best i fuktig og relativt kalkrike gamle skoger, sier forskeren.
Mange nye arter!
I løpet av prosjektperioden fant forskerne omtrent 30 nye arter for Norge og minst tre arter nye for vitenskapen.
De fant til og med ei ny slekt for Norge: Sclerogaster, med to nye arter for landet.

Det er særlig løpekuleslekta (Elaphomyces) hundene har hatt suksess med, og dette var den eneste slekta som hundene kjente før oppstart. Her er det flere nye arter for Norge og to nye arter for vitenskapen.
Nesten Norge rundt
Prosjektet har vært aktive på reisefronten og mangler bare tre fylker for å kunne tapetsere kartet.
Men ikke alt har gått etter planen, en tur fra Oslo til Troms resulterte bare i noen få funn.
- Man lykkes ikke hver dag i denne bransjen, sier Molia.
For først leter man etter noe man ikke kan se, og når man først finner det vet man ikke hva det er,
Edeltrøfler
Enkelte arter av trøffel er delikatesser og omsettes for store summer.
Dette gjelder spesielt sommertrøffel (Tuber aestivum), périgordtrøffelen (Tuber melanosporum) og hvit trøffel (Tuber magnatum). Dette er de såkalte edeltrøflene.
- Her til lands må vi nok drømme videre om pèrigod- og hvit trøffel, men vi har fortsatt et håp om å grave fram den ettertrakta sommertrøffelen opp av jorda.
Det som kreves er å lete på det riktige stedet, og ha en sommer og høst med god temperatur og passe med regn, forteller Anne Molia.

Sommertrøffelen finnes på Øland og Gotland i Sverige, i Danmark, Tyskland og i Polen, så kartleggerne har et håp om at den også finnes her til lands.