- Hierarkiene er ikke døde

Lenge har en spådd kunnskapsøkonomiens komme - med en ny form for økonomi og liberalisering som skal sprenge den klassiske vertikaldelte organisasjonen. Men hva er profetier, og hva er forskning? - Hierarkiene er ikke døde, sier Andrew Pettigrew fra Warwick Business School.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Professoren, som skal være en av verdens fremste forskere på strategi, ifølge Handelshøyskolen BI, var på besøk i Norge som deltaker på BIs årlige Johan Throne Holst-konferanse i sommer.

Temaet for konferansen var konkurranseevne i en kunnskapsøkonomi, og hvilke utfordringer både offentlige og private virksomheter står overfor i et arbeidsliv der en stadig viktigere del av virksomhetenes kapital er samlet i medarbeidernes kompetanse. Mange mener at den nettverkspregede organisasjonen vil danke ut den klassiske hierarkiske modellen som ble formet i begynnelsen av vårt århundre. Pettigrew er derimot skeptisk til at utviklingen vil bli så entydig.

Mer sentralisering?

Den skotskfødte professoren har samlet kvantitative data om organisasjonsstrategier fra flere tusen mellomstore og store bedrifter i Asia, Nord-Amerika og Europa, fra tidsrommet 1992-96. Selv om han ennå ikke har avsluttet studien, kan han se en del klare tendenser innen moderne organisasjoner, mener han.

- Vi ser en utvikling mot desentralisering på det operative planet, men tendensen er mye mindre på strategisk nivå. Et annet trekk er at den tradisjonelle, multidivisjonelle og funksjonelle organisasjonen med klare hierarkier fortsatt er dominerende, fortalte strategiprofessoren. Han mener likevel at bedriftene i mye større grad er eksprimenterende og prøvende i forhold til organisasjonen.

- Men det er på ingen måte tale om en revolusjon, heller en evolusjon. Kjennetegnet på vellykkede større organisasjoner er at de investerer på flere plan og innen ulike områder samtidig. Den beste måten å få resultater på, er å investere i flere lenker og kjeder innen teknologi, informasjonsteknologi (IT) og mennesker, både horisontalt og vertikalt i organisasjonsstrukturen, mente Pettigrew.

Krysspress

Han avviser også de mange spådommer om at mellomlederen er på vei ut av virksomhetene. - Det er heller tvert imot. Vi ser at mellomlederen får en større og atskillig vanskeligere rolle. Med en stadig større operativ desentralisering samtidig som det strategiske blir mer sentralisert, blir mellomlederen satt i kraftig krysspress, hevdet Pettigrew.

- Den største utfordringen ledere har i dag er å finne de motiverte og talentfulle medarbeiderne. Og husk å gi dem frihet til å utvikle kreativiteten sin. Det vil ene og alene være til fordel både for bedriften og medarbeideren, oppfordret den skotske professoren, som også hadde en spesiell advarsel til næringslivsfolk med hang til organisasjons- og ledelsesteori:

- Ligg unna “The Guru School of Management”. De som skriver populære bøker om trender innen ledelse, og som en ofte finner på flyplasser. Jeg kaller det ofte “Heathrow Business School”. Bøkene har sjelden noe med forskning å gjøre, og kan i beste fall slumpe til å være sanne profetier, avsluttet Pettigrew.

Powered by Labrador CMS