Bonde Gudmund Tronsmoen (til venstre) er fornøyd med at Erik Gjelten Dystebakken satser på slangespredning og har slanket utstyret med 15 tonn. (Foto: Jon Schärer)
Alvdøl slanket seg 15 tonn
På ett år greide Erik Gjelten Dystebakken å slanke seg med minst 15 tonn. Landbruksentreprenøren i Alvdal erstatta gjødselvogna med slangespreder, og både bøndene og meitemarken er fornøyd.
Artikkelen er produsert og finansiert av NIBIO - Les mer
Fact: Click to add text
Jordpakking
Jordpakking skjer når trykket på jorda er større enn jordas bæreevne slik at belastingen gir en varig skade. En første konsekvens av jordpakking er at jordpartiklene klemmes sammen og at det blir færre store og mellomstore porer.
Økende pakketrykk fører videre til at aggregatene knuses, jorda eltes og jordstrukturen ødelegges. Disse skadene på jordstrukturen fører blant annet til innskrenket rotvekst, redusert luftutveksling og vanninfiltrasjon. Det kan også redusere utnyttelsen av gjødsel og øke utslippene av klimagass.
– En imponerende slankeprosess som reduserer faren for jordpakking, smiler forsker Till Seehusen ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).
Tett, pakket jord og reduserte avlinger er nemlig et problem i jordbruket. Traktorer og maskiner blir stadig større, og tunge gjødselvogner på tidlig vårjord er spesielt krevende.
– Under ugunstige forhold kan spredning av husdyrgjødsel med store vogner føre til alvorlige, langvarige pakkeskader som overstiger verdien av å bruke husdyrgjødsel, mener NIBIO-forskeren.
Streaming av møkk
– Spredning av husdyrgjødsel på enga skal ofte skje på våren når plantene begynner å vokse igjen. Samtidig er ikke jorda tørket godt nok opp, eller det kan være mye nedbør, sier Seehusen.
Hun peker også på at det har blitt mer vanlig å leie entreprenør med effektivt og ofte tungt utstyr.
– For eksempel vil en 20 tonns tankvogn bety at hele ekvipasjen blir over 30 tonn når gjødsla spres på jordet, sier Seehusen.
Alternativet ved slangespredning betyr at gjødsla pumpes fra kummen gjennom slanger til en traktor som sprer gjødsla direkte på enga. I prinsippet som å streame musikk eller film kontra å spille av en cd eller dvd.
Ulempen med «streaming» av møkk er avstanden. Med slanger når du bare den nærmeste jorda rundt fjøs eller gjødselkum. Selv om enkelte har kraftig pumpe og 2–3 kilometer med rør, betyr større enheter og mye leiejord at gjødsla må fraktes på vogn.
Alternativet kan være å kjøre gjødsla på tankbil eller i såkalt gjødselkonteiner, for så å bruke slangespreder på det enkelte jorde.
Kan starte tidligere
Ved Auma i Alvdal bukter slangene seg bortover enga. De stinker litt, men er ellers ufarlig. Erik Gjelten Dystebakken er på oppdrag hos mjølkebonde Gudmund Tronsmoen som skal ut med vel 600 kubikkmeter møkk nedenfor gården. Jordene nederst mot Glomma har dårligere bæreevne.
– Jeg har blitt mer opptatt av skadene ved jordpakking. Tidligere kjørte jeg gjødselvogn med 12 kubikkmeter og en totalvekt på nærmere 25 tonn. Med slangespreder kjører jeg utpå med vel 7,5 tonn. Da går det på ekstra brede dekk i tillegg, sier Dystebakken.
Vogna kjøpte han brukt i Rakkestad for mange år siden. Der var den allerede blitt for liten.
Gudmund Tronsmoen er godt fornøyd med at landbruksentreprenøren bytta ut vogn med slangespreder i fjor. Med robotfjøs blir det mye vaskevann i gjødsla, og han regner nitrogenverdien til cirka en kilo per kubikk. I vanlig kunstgjødsel koster en kilo nitrogen om lag 16 kroner, så med fem kubikk møkk per dekar betyr det en del kroner spart.
I tillegg er det andre gjødselverdier, spesielt fosfor. Samtidig er gjødselspredning med slanger en dyrere måte å spre gjødsla på sammenlignet med en vanlig tankvogn.
Usynlige skader
Desto tyngre utstyr, jo dypere skades jorda. Pakkeskader under 50 centimeters dyp kan nemlig være langvarige, og skadene blir særlig store ved kjøring på bløt jord. Slike skader vises ofte ikke på overflaten og er vanskelig å reparere.
Annonse
– Det er langt under pløyedybde, samtidig som telen har redusert virkning. Slike varige skader vil i de fleste tilfeller først vise seg når vi får for mye eller lite vann.
– Tett jord med redusert porevolum kan ikke ta unna mye nedbør. Eller i motsatt fall, tilføre vann i tørkeperioder, sier Seehusen.