Julestjerne-bakterie påvist i Norge

En ny bakteriesykdom som fører til ødeleggende bladflekker og bladfall på julestjerne er for første gang blitt påvist i Norge.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Blad av julestjerne med bakteriesykdommen. (Foto: Erling Fløistad)

FAKTA

Bakterien Xanthomonas axonopodis pv. poinsettiicola. Sykdommen viser seg som brunlige, kantete flekker på oversiden av bladene. De kan være omkranset av en lys, gulaktig sone. Ofte flyter flere flekker sammen til større brune partier. Kraftige angrep fører til gulning av bladet, og senere faller det gjerne av. På et tidlig utviklingsstadium kan man se små, grå til brunlige vasstrukne flekker på undersiden av bladene.

Sykdommen er først og fremst kjent fra julestjerne, Euphorbia pulcherrima, men er også beskrevet fra Kristi tornekrone, E. Milii og kroton, Codiaeum variegatum. Symptomene på disse plantene er tilsvarende bladflekker. Det kan ikke utelukkes at disse artene kan være et smitte-reservoar for bakterien. Det er kjent at det er noe forskjell i mottakelighet mellom ulike sorter av julestjerne.
 

Sykdommen er meget smittsom og vanskelig å bekjempe. Forbrukerne vil neppe merke det på innkjøpte planter, men for næringa er det viktig å utrydde sykdommen.

Det var i prøver av julestjerne fra et større gartneri i Norge at Bioforsk Plantehelse nylig påviste smitte av bakterien Xanthomonas axonopodis pv. poinsettiicola. Sykdommen viser seg som brunlige, kantete flekker på oversiden av bladene.

– Dette er en helt ny sykdom i Europa, og det foreligger ingen effektive kjemiske bekjempelsesmidler, sier seniorforsker Arild Sletten ved Bioforsk Plantehelse.

Smittede planter er nå spredt til mange gartnerier, og Mattilsynet oppfordrer alle ferdigvareprodusenter om å destruere planter med synlig smitte. Siden julestjerne er en sesongplante vil ikke den vanlige forbruker merke noe annet enn noen bladflekker eller at enkelte blad kan falle av.

Når det gjelder andre stueplanter så kan bakterien være årsak til bladflekker også på to andre medlemmer av familien Euphorbiaceae, nemlig kristi tornekrone (Euphorbium millii) og kroton (Codiaeum variegatum)

Mattilsynet med tiltak

I samarbeid med bransjen og rådgivningstjenesten har Mattilsynet iverksatt tiltak for å bekjempe denne smittsomme bakteriesjukdommen.

Fordi julestjerner kun dyrkes i en begrenset tid av året og fordi det er mulig å sanere smitte mellom kulturene, vil Mattilsynets tiltak kun ta sikte på å hindre videre smittespredning med formeringsmateriale av julestjerne.

Forsker Juliana Irina Spies Perminow og seniorforsker Arild Sletten ved Bioforsk Plantehelse.

– Dette innebærer at virksomheter som får påvist smitte kan bli gitt forbud mot omsetning av stiklinger, småplanter eller halvfabrikata til videre ervervsmessig dyrking. I tillegg kan det også bli gitt pålegg om destruksjon av morplantemateriale samt gjennomføring av hygienetiltak for å utrydde smitten.

Det skriver Mattilsynet på sine hjemmesider. Plantematerialet har sin opprinnelse i stiklinger som ble importert fra Kenya og/eller Uganda av G3 Ungplanter tidligere i år. Opplysninger fra importør viser at potensielt smittet plantemateriale er solgt videre til en rekke julestjerneprodusenter over hele Norge.

Ny sykdom

– Ved siden av brunlige, kantete flekker på oversiden av bladene, kan de være omkranset av en lys, gulaktig sone. Ofte flyter flere flekker sammen til større brune partier. Kraftige angrep fører til gulning av bladet, og senere faller det gjerne av.

– På et tidlig utviklingsstadium kan man se små, grå til brunlige vasstrukne flekker på undersiden av bladene.

Det sier forsker Juliana Irina Spies Perminow ved Bioforsk Plantehelse på Ås. De utfører kontrollene på vegne av Mattilsynet, og det er hun som har hatt hovedjobben med å isolere og ta prøver og dermed kunne påvise sjukdommen.

Bioforsk Plantehelse regner nå med at det blir mye prøvetaking for å påvise smitte i plantemateriale som nå er solgt videre til gartnerier rundt om i landet.

Økonomisk skade

Bakterien Xanthomonas axonopodis pv. poinsettiicola. Sykdommen viser seg som brunlige, kantete flekker på oversiden av bladene. (Foto: Juliana Irina Spies Perminow)

Sykdommen har i mange år vært kjent blant annet i Asia og Nord-Amerika. I Europa ble den påvist for første gang i Tyskland og Italia i 2003, senere i flere andre land i Europa, men hittil er den ikke rapportert i de nordiske land.

Den er kjent for å kunne gjøre stor økonomisk skade. Bakterien sprer seg raskt i en plantebestand, først og fremst med vannsprut og arbeid i kulturen.

– Det er store økonomiske verdier i produksjonen av julestjerne. Vi har advart mot denne sjukdommen i flere år, og det er viktig at en gjennom tiltakene til Mattilsynet får fjernet utgangsmaterialet for produksjonen i Norge, sier Arild Sletten.

– Det er ingen her i landet som lengre produserer småplanter, og det betyr planter til oppformering importeres hvert år.

På grunn av sjukdommen vil trolig mange planter nå bli destruert. Dermed må det ytterligere import til for å dekke etterspørselen, tror Sletten.

Når sjukdommen nå er påvist på kontinentet vil det kreve ekstra aktsomhet slik at en ikke får ny smitte inn i landet.

Powered by Labrador CMS