Denne artikkelen er produsert og finansiert av NIBIO - les mer.
Å dyrke egne grønnsaker er ikke alltid så lett. Ved å kjøpe deg inn i et andelslandbruk kan du være med å dyrke det meste av ditt eget forbruk av grønnsaker og få hjelpe av erfarne dyrkere.(Foto: Lars Olav Stavnes)
Ny undersøkelse: Du blir lykkeligere av å dyrke dine egne grønnsaker
En ny undersøkelse fra norske andelslandbruk viser at medlemmene opplever økt livskvalitet og bedre fysisk og psykisk helse.
I tillegg får de gode og friske grønnsaker. Jo mer aktive de er, jo lykkeligere oppgir de at de blir.
Forsker Anna Birgitte Milford fra NIBIO har analysert svarskjema
fra 390 andelshavere i 45 ulike andelslandbruk i Norge.
Målet med
spørreundersøkelsen var å lære mer om hvilke erfaringer folk har med å være en
del av et andelslandbruk. Hensikten er å optimalisere driftsformen mest mulig.
– Overraskende mange, nesten 80 prosent, svarte at det å
være en del av et andelslandbruk ga dem økt livskvalitet. Det sier mye om at
man får mer enn grønnsaker igjen for medlemskapet. Denne effekten fortjener å
bli løftet fram, sier Milford.
Hva er et andelslandbruk?
Å dyrke egne grønnsaker er ikke alltid så lett. Særlig ikke
om du verken har jord eller peiling på hvordan du skal begynne.
Ved å kjøpe deg
inn i et andelslandbruk kan du være med å dyrke det meste av ditt eget forbruk av grønnsaker og få hjelp av erfarne dyrkere.
– Mange andelslandbruk drives av en bonde som eier jorda og alt
nødvendig jordbruksutstyr. Bonden har ansvaret for den daglige drifta. Medlemmene
får beskjed når det er på tide med dugnad underveis i vekstsesongen og når
ulike grønnsaker er modne for høsting, forteller Milford.
– Andelshaverne, som medlemmene kalles, betaler for sin
andel av det som dyrkes i forkant av sesongen. Slik deler bonden og medlemmene
på risikoen for avlingstap. Det kan komme av dårlig vær eller andre uforutsette
hendelser.
Det finnes også andre måter å drive andelslandbruk på. Noen er
mer forbrukerdrevet. Det vil si at medlemmene har mer styring og dyrker jorda
selv. De kan også leie inn en gartner som følger opp i hverdagen.
Det betyr
også at medlemmene tar kostnadene med å leie jord og kjøpe utstyr.
Andelslandbruk i Norge
På hjemmesiden Andelslandbruk Norge er det registrert 86 gårder rundt om i landet, fra Pasvikdalen i nord til Lyngdal i sør.
I Pasvikdalen i Finnmark driver NIBIO Svanhovd verdens nordligste andelslandbruk.
«Vi ligger 69,27° nord og 30,2° øst, og dyrker grønnsaker der ingen tror at noen ting gror.»
Svanhovd andelslandbruk går løs på syvende sesong i 2023, med plass til 20–30 andelshavere. Hver andelshaver betaler kroner 1.500 og må bidra med 10 dugnadstimer. Andelslandbruket er organisert som et prosjekt i NIBIO Svanhovd.
Stikk fingrene i jorda
I spørreundersøkelsen oppgav nærmere 40 prosent at de har
fått bedre fysisk helse. Over 50 prosent har fått bedre psykisk helse.
Hvorfor
opplever så mange at de får høyere livskvalitet? Hvor kommer denne
lykkefølelsen fra? Det dreier seg om mye mer enn bare gode grønnsaker, mener forskeren.
– Det handler om det sosiale fellesskapet og gleden av å
være ute og dyrke selv, se ting vokse, ha hendene i jorda. Denne opplevelsen betyr
mye mer for mange enn bare det å kjøpe seg grønnsaker, forteller Milford.
I kommentarfelt i spørreundersøkelsen har mange andelshavere
beskrevet hva som ligger bak følelsen av økt livskvalitet. Milford drar fram et
lite utvalg:
«Fantastisk sted å være og jobbe
i hyggelig selskap. Ikke press på å levere – fokus på å lære, være sammen, ha
det hyggelig ved bålplassen.»
«… mer nærhet til natur og
matproduksjon, lett å savne det i en by.»
Annonse
«Kunne stikke fingrene i jorden og ikke bare trykke på et tastatur.»
Mer grønnsaker på menyen
Rundt 70 prosent av andelshaverne svarte også at de har fått
bedre spisevaner etter at de ble medlemmer.
– Overraskende mange svarte at de har begynt å spise mer og andre
typer grønnsaker enn tidligere. Det handler nok om at man får med seg mer
varierte grønnsaker hjem og at man får et bevisst forhold til å bruke dem i
matlagingen, mener Milford.
Hun forteller at bare en liten andel nordmenn spiser så mye grønnsaker som
helsemyndighetene anbefaler.
– Derfor er det veldig positivt for folkehelsa dersom
medlemskap i andelslandbruk fører til at folk spiser mer grønnsaker.
Forskeren er opptatt av hvordan man kan motivere større
deler av befolkningen til å spise mer grønt, samt til å melde seg inn i
andelslandbruk.
– Vi må lage forretningsmodeller som er fristende også for
dem som ikke har grønnsaker som en del av den daglige kosten. Det kan være i
form av enklere leveringsavtaler og betalingsmetoder, sier Milford.
Hun mener man kanskje må legge mer
vekt på inspirerende oppskrifter og kurs i matlaging som en del av pakken.
– Dette
vil være et interessant forskningsfelt videre.
Et ønske for framtiden
Milford mener spørreundersøkelsen viser at andelslandbruk
kan ha positive ringvirkninger for folkehelsa. Likevel er dette en driftsform som
faller utenfor samfunnets støtteapparat.
Annonse
– Andelslandbruk faller mellom alle stoler og får verken støtte
fra helsemyndighetene, landbruksmyndighetene eller miljømyndighetene. Det betyr
at andelshaverne spleiser på hele risikoen med avlinga og må betale for ett års
produksjon, også om avlinga går dårlig. Du må ha litt overskudd for å kunne ta
denne risikoen, mener Milford.
Et ønske for framtiden er at slike driftsformer blir
anerkjent for den samfunnsnytten de gir, og at de kan motta offentlig støtte for
sitt bidrag til bedre fysisk og psykisk folkehelse.