Spelt, emmer og naken bygg er kornsorter som ble dyrket i forhistorien. Nå spirer de i Botanisk hage i Stavanger. (Foto: Ragnhild Nordahl Næss, UiS)
Gamle kornsorter får nytt liv
Har du hørt om emmer og naken bygg? Hva med enkorn? Spelt har du nok vært borti. Alle disse er gamle kornsorter, som ble dyrket allerede for 6000 år siden. Nå spirer de i Stavanger.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Botaniker Anne-Cathrine Scheen er ansatt ved Arkeologisk museum, UiS, og leder det vitenskapelige arbeidet ved Stavanger botaniske hage. Hun har kjøpt frø fra Vestre Aschim Gårdsmølle, som dyrker eldre kornsorter som normalt ikke produseres lenger.
Og bare tre uker etter planting av frøene er det god spiring. Grønne strå strekker seg mot junisola. Og fram mot høsten håper Scheen at de vokser og at kornet kan høstes.
Kornet ble sådd rett ut, og har ikke blitt vannet, til tross for en varm og tørr periode. Likevel er det tett i tett med grønt gress, så det er tydelig at frøene har trivdes i botanisk hage. Og at det er hardføre kornsorter.
- I det rette lyset kan man se at grønnfargen på plantene er ulik, sier Scheen, som ikke har plantet korn tidligere.
- Det er spennende å prøve noe annet enn gulerøtter og neper, som vi vanligvis har her i grønnskakshagen, sier hun.
I tillegg til naken bygg og emmer, har det blitt plantet spelt, flere sorter hvete, havre og rug.
Flere av disse kornsortene ble dyrket helt fram til 1850-tallet, men dyrkes ikke i stor skala i våre dager. Blant annet har gamle hvetesorter to rader med korn per aks, mens den moderne hveten har seks rader korn per aks og gir dermed mer korn per plante.
Men samtidig kan det være verdt å merke seg at de gamle kornsortene blant annet har mindre gluten enn moderne sorter, og dermed kan være bedre for personer med cøliaki.
Botanisk hage i Stavanger
Botanisk hage i Stavanger ble startet i 1977 etter et privat initiativ av Ingjerd Røynlid Høie.
I samarbeid med Arkeologisk museum i Stavanger og daværende Rogaland folkemuseum stod hun for planlegging, opparbeiding og drift av hagen. Nå er det Stavanger kommune som driver hagen.
Botanisk hage er 128 dekar stor, og har totalt fire ansatte.
Dyrker de eldste sortene
Det moderne mennesket begynte å dyrke korn for hele 9000 år siden, og da i den ”fruktbare halvmåne”, det vil si området rundt Tyrkia og Iran. Der ligger vuggen til det moderne landbruket.
Her i landet har man funnet frø og korn som er fra om lag 2200 år f.Kr. Men allerede 3000–4000 år f.Kr. finner man spor etter pollen fra kornsorter i Rogaland.
Og de aller første kornsortene var naken bygg og emmer.
Sannsynligvis har husdyrhold vært viktigere enn korndyrking for førhistoriens rogalendinger, men botanikere ved Arkeologisk museum i Stavanger finner nesten alltid rester etter korn i husene fra steinalder og framover i hele forhistorisk tid, når de undersøker gamle boplasser.
Gullkorn
Til høsten er det nettopp gamle korn og frø som blir tema på Arkeologisk museum i Stavanger, gjennom utstillingen ”Gullkorn”. Utstillingen tar for seg utbredelsen av kornet, og hvordan dette ble benyttet.
Dermed må det også dyrkes fram noen gamle kornsorter, slik at publikum kan se nyhøstede frø fra disse kornsortene som ikke dyrkes industrielt.
- Det blir spennende å følge kornet gjennom sesongen, sier Anne-Cathrine Scheen.