Ukas art: Hengeaks - gresset som nikker

Gressfamilien består av over 160 arter, fordelt på 60 slekter. Hvis du skal lære deg ett gress i sommer, så gå for hengeaks. Det er nemlig både vakkert og særegent.

Vanlig hengeaks (Poaceae) er 30-50 centimeter høyt, har en overhengende, smal topp og toblomstrede småaks med rødbrune ytteragner. (Foto: Wikimedia commons/Algirdas)

For å finne hengeaks, trenger du ikke lete så hardt. Det trives over hele Norge, til og med over tregrensa. Men det kan være lurt å lete i berg og tørre steder i skog og kratt, der trives det best.

Nikkende

Når du er på utkikk, så se etter et gress som har alle de store runde småaksene sine hengende på én side i toppen av strået. Det nikker.

Hengeaks har ett til to blomstrede småaks i en smal, ensidig topp. (Foto: Wikimedia commons/Krzysztof Ziarnek)

Og hvis du ikke synes det norske navnet er treffende nok, hva med det tyske: Nickendes Perlgras?

Både fruktbar og steril

Småaksene består av to blomster – en som er fruktbar og tvekjønnet, mens den øverste blomsten er steril og omdannet til et kølleformet, fettholdig vedheng.

Vedhenget blir sittende på frøet. Maur liker dette fettet, og sleper frøene med seg hjem til  maurtua, hvor larvene blir fôret med vedhenget.

Deretter dumper mauren frøet utafor tua, hvor det kan spire, på et tørt sted, akkurat slik hengeaks liker det. Smart!

«stråt är i toppen lutande och vid detsamma äro genom mycket smala skaft fästade enstaka sittande blommor, så att alla blommorna äro hängande nedanom stråt»

Fra Flora Lapponica av Carl von Linné (1737), i svensk oversettelse av T.M. Fries (1905).

Her kan du lese alle artiklene i serien Ukas art

Powered by Labrador CMS