Starmus-festivalen er en internasjonal vitenskaps- og musikkfestival.
Festivalen ble første gang arrangert i 2011, deretter i 2014 og 2016, alle tre gangene på Kanariøyene Tenerife og La Palma.
Den fjerde Starmus-festivalen avholdes i Trondheim 18.–23. juni 2017, med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) som vertskap.
Det var den armenske forskeren og musikeren Garik Israelian som tok initiativet til Starmus-festivalen. Brian May, astrofysiker og musiker, kjent som tidligere gitarist i rockebandet Queen, var også en av grunnleggerne.
Amerikaneren Jeffery Sachs er professor i økonomi og spesialrådgiveren til FNs generalsekretær Ban Ki-Moon, og onsdag fyrte han løs mot klimapolitikk og ulikhetene som har vokst fram i USA.
– Vi lever i et demokrati hvor pengene snakker høyest, hevder Sachs.
Paris-avtalen
Han viste fram sine egne tall, hvor han hadde kommet fram til at alle 39 senatorene som var for Paris-avtalen, fikk mindre enn 1,3 prosent av sin pengestøtte fra olje- og gasselskaper.
– I uken før Trump trakk USA ut av Paris-avtalen, fikk han et brev fra 22 senatorer som krevde at han fikk USA ut. Alle disse hadde backing av de store olje- og gasselskapene, påstår Sachs.
Han mener de fattigere amerikanerne ikke har noen innflytelse på hvordan USA styres, og Sachs trakk fram flere eksempler på de enorme ulikhetene i USA.
Sachs brukte Koch-brødrene, David og Charles, i flere eksempler. Disse er kjente, store bidragsytere til republikanerne i USA, og de er verdt mange milliarder dollar. Sachs hevder at bare de to er verdt like mye som de hundre millioner fattigeste amerikanerne til sammen.
Han gjentok flere ganger hvor skadelig dette var for demokratiet, og han trakk skarpe linjer mellom pengeinteresser og klimaskepsis.
Sachs hevder at klimafornektere med makt i USA ikke er dumme, de er bare mer korrupte enn vi tror.
Og han stoppet ikke med USA.
– I Australia ser de at de store deler av Great Barrier Reef dør foran dem, og noen politikere der er fortsatt klimaskeptikere.
Forurensing
Det var et drag av dommedagsprofeti over foredraget hans.
– Nesten alle landene jeg drar til er i klimakrise.
– Vi så ruinert regnskog i Indonesia i et område som skulle vært beskyttet. Vi så massiv luftforurensning i Kuala Lumpur, og skoler måtte stenge i Djakarta.
Deretter skiftet han litt gir for å uttrykke at han mener det fortsatt er håp for verden. Sachs brukte månelandingen som eksempel på samarbeidet og inspirasjonen som trengs for å endre energisystemene våre.
Han mente at noen få land i verden må ta styringen, og hevdet at det faktisk ikke skulle så mye til for å endre kurs.
- Kostnaden er ikke så stor
– Det vil bare koste en prosent av hele verdens BNP til å omstille energisystemene våre, påsto han.
Sachs viste til beregninger som viste at de siste årenes konflikter, kriger og vold har hatt en prislapp på 13 prosent av verdens BNP.
– Summen vi har brukt på å drepe hverandre er en hel størrelsesorden større enn vi trenger for å redde verden.
Med nok et sleivspark til de rikeste menneskene på planeten, vista han til Forbes liste over de 2043 milliardærene i verden. Sachs hevdet at deres penger var til sammen seks prosent av verdens BNP.
– La oss sette de pengene i arbeid. La oss hjelpe dem til å finne noe mening i deres billioner av dollar.
På slutten av foredraget kom han med en oppfordring,
– Dette er en kamp vi kan vinne, det er bare noen få av dem, men det er syv milliarder av oss.