Røyk stiger opp fra en fabrikkpipe i Kinas hovedstad Beijing. (Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters)

Ny IPCC-leder lover bedre formidling

– Vi må forbedre måten vi formidler forskningen på, mener FNs klimapanels nye leder Hoesung Lee.

Valget av den sørkoreanske forskeren skjedde på et møte i Dubrovnik i Kroatia tirsdag kveld.

– I den neste fasen i arbeidet vårt vil vi bedre vår forståelse av regionale konsekvenser av klimaendringene, særlig i utviklingsland. Vi må også forbedre måten vi kommuniserer funnene våre på, sier Lee (69) i en pressemelding.

– Framfor alt må vi frambringe mer informasjon om alternativene som finnes for å avverge og tilpasse oss klimaendringene, legger han til.

Norges klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) mener FNs klimapanel (IPCC) har fått en ny sterk leder.

– Panelet spiller en viktig rolle i det internasjonale klimaarbeidet og gjør at vi kan bygge klimapolitikken og klimaforhandlingene på en solid faglig plattform, framholder hun.

Nye energikilder

Lee har vært nestleder i IPCC siden 2008. Han er utdannet økonom og har bakgrunn blant annet som professor ved Korea-universitetet i Seoul.

Flere av temaene han har forsket på, er knyttet til utvikling av nye energikilder. I tillegg har han jobbet som rådgiver for den sørkoreanske regjeringen.

– Lee har veldig lang erfaring fra IPCC-arbeid, og vi ser fram til et godt samarbeid med ham, sier Øyvind Christophersen fra Miljødirektoratet, som leder Norges delegasjon på møtet i Dubrovnik, på telefon til NTB.

Den forrige IPCC-sjefen, indiske Rajendra Pachauri, trakk seg i februar etter at en kvinnelig forsker beskyldte ham for seksuell trakassering. Pachauri har selv avvist anklagene.

Sterke kandidater

IPCC produserer ikke forskning selv, men sammenfatter forskning knyttet til globale klimaendringer. I løpet av årene som er gått siden klimapanelet ble dannet på slutten av 1980-tallet, er forskerne gradvis blitt sikrere på at menneskeskapte utslipp av klimagasser bidrar til å varme opp kloden.

Eystein Jansen, som tidligere ledet Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen, mener det var flere svært sterke kandidater til jobben som IPCC-leder. Selv holdt han en knapp på sveitseren Thomas Stocker.

I forkant av valget ble det kommentert at en svært stor del av IPCC-ledelsen kunne bli europeisk, noe Jansen mener ville vært et problem.

– Det kan godt hende at dette var medvirkende til at en asiatisk forsker ble valgt, sier han til NTB.

– Gikk noen ganger for langt

En del klimaforskere opplever at de står overfor en vanskelig avveining mellom å bare formidle forskning, og å komme med politiske anbefalinger om løsninger på klimaproblemet. Jansen mener den forrige IPCC-lederen stort sett løste denne utfordringen på en god måte.

– Men noen ganger gikk Pachauri for langt i å gi politiske anbefalinger. Jeg foretrekker at neste leder holder seg strengere til oppsummeringen av forskningen, sier Jansen, som selv har bidratt som forfatter i flere av IPCCs rapporter.

Lee overtar som IPCC-leder mindre enn to måneder før klimatoppmøtet i Paris, hvor en ny internasjonal klimaavtale skal vedtas. 

Powered by Labrador CMS