Saken er produsert og finansiert av UiT Norges arktiske universitet - Les mer

Dør av drivhuseffekt

Noen få grader varmere sjøvann kan ta fullstendig knekken på norske sjøfuglbestander. For første gang er det påvist en sammenheng mellom klima og overlevelse hos sjøfugl i Atlanterhavet.
3.9 2004 05:00


“Hanno Sandvik har funnet en sammenheng mellom temperaturøkning i vann og overlevelse blant sjøfugler.”

Den dramatiske bestandsnedgangen av noen norske sjøfuglarter ser ut til å henge sammen med menneskeskapte klimaendringer. Drivhuseffekten er med på å drepe sjøfuglene.

- Det er en sammenheng mellom sjøfuglenes overlevelse og temperaturen i sjøvannet. Dersom vannet blir varmere, går overlevelsen ned, sier biolog Hanno Sandvik ved Universitetet i Tromsø, som har tatt doktorgrad på problemstillingen.

Hanno har sett på overlevelsen til fem sjøfuglarter på Hornøya ved Vardø i Finnmark; lomvi, polarlomvi, lundefugl, alke og krykkje. Analysen hans baserer seg på tall fra 14 år tilbake.

Verst for lomvi

Sterkest sammenheng mellom klima og overlevelse fant Sandvik når det gjaldt lomvi. Tallene viser at en temperaturstigning på kun én grad betyr at overlevelsen til lomvien årlig reduseres med fire prosent. Det kan få svært dramatiske følger for denne sjøfuglen.

- Dersom temperaturen holder seg slik vil det på sikt føre til at livslengden til lomvien går ned fra 50 år til 16 år. For en sjøfugl som bare legger ett egg i året vil det si at fuglene ikke rekker å legge så mange egg som tidligere. Det vil føre til en nedgang i bestanden, sier Sandvik.

Også når det gjelder lundefugl fant Sandvik en slik negativ sammenheng.

Mangler mat


“Lundefugl.”

Det er ikke varmere sjøvann i seg selv som dreper sjøfuglen, men mangelen på mat. Det finnes klare indikasjoner på at sjøfuglenes mat, som lodde og sildefisken tobis, ikke tåler at vannet blir varmere. Når det blir mindre av tobis og lodde, blir det også mindre å leve av for sjøfuglene.

Ingenting tyder på en bedring fremover. Drivhuseffektens konsekvenser for havtemperaturen er allerede godt dokumentert.

- Alle klimascenarier tyder på at havtemperaturen vil øke ytterligere i framtida. Dermed kan det bli tøffere tider for sjøfuglene, er Sandviks konklusjon.

Første gang


“Alke.”

Som opponent på Hanno Sandviks disputas var professor Ian Owens fra Imperial College i London. Han understreker at det er første gang en slik sammenheng mellom klima og overlevelse hos sjøfugl i Atlanterhavet er påvist.

Han påpeker også at det at mange sjøfuglbestander er på vei ned, stemmer godt overens med denne observasjonen.

Avhandlinga er derfor et viktig skritt til en forståelse om hva som truer overlevelsen til ulike arter, mener Owens.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse