Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - Les mer

Elevene vil helst bruke Wikipedia

Men er redd for kritikk fra lærerne når de bruker informasjon fra nettleksikonet.
9.4 2013 05:00

Elever som bruker nettleksikonet Wikipedia i skolesammenheng, vet at informasjonen kan være feil eller mangelfull. Dette stopper imidlertid ikke elevenes bruk.

- Elevene ser på lærernes skepsis til Wikipedia som et større problem enn at de selv kan sitte igjen med feil eller irrelevant informasjon, sier forsker Marte Blikstad-Balas ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Universitetet i Oslo.

Hun har gjennomført en undersøkelse om bruk av Wikipedia i skolesammenheng blant avgangselever ved videregående skoler i Oslo og Akershus.

- Alle elevene i undersøkelsen har brukt Wikipedia, gjerne på flere ulike språk, og hele 83 prosent av elevene liker å bruke nettstedet i skolesammenheng.

- Dette til tross for at 96 prosent av elevene er enige om at informasjonen de finner på Wikipedia kan være feil, forteller Blikstad-Balas.

Elevenes dilemma


De fleste norske skoleelever vet at informasjonen de finner på Wikipedia kan være feil.

Ifølge Kunnskapsløftet skal elevene bruke flere kilder, også informasjon fra internett. Studien til Blikstad-Balas tyder på at elevene ofte havner i et dilemma:

Mange elever vil helst bruke Wikipedia, men nettopp denne kilden er mange av lærerne lite begeistret for.

- Mange elever sier at de rett og slett mangler gode alternativer. De opplever Wikipedia som den enkleste og beste måten å få tak i informasjon på, samtidig som mange lærere fraråder bruken.

Ulike forventninger

Studien antyder at lærere og elever har ulike forventninger til en god kilde. Elevene velger Wikipedia fordi det er raskt og enkelt, og fordi de finner det de trenger. 

Blikstad-Balas sier dette er et funn som er godt kjent i internasjonal skoleforskning:


Marte Blikstad-Balas.

- Elevene velger informasjon de anser som «god nok» der og da. Lærere har altså ofte en annen forventning til elevenes kildebruk enn det de selv har.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse