Salig blanding

- Halloween i dag, med tradisjoner til 1800-tallets Nord-Amerika, er blitt en salig blanding, forflating og bastardisering av hedenske kulter og religiøs tradisjon, sier historiker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er dagen her igjen. Siste dag i oktober feires Halloween.

Barn utkledd som hekser, trollmenn og annet skrømt farer fra dør til dør for å tigge godteri. Mange er allerede mektig lei av denne amerikanske tradisjonen som for alvor kom til Norge i år 2000.

Men framover er det ikke barna, men de voksne som kommer til å holde denne tradisjonen levende.

- Det er et tydelig trekk ved den amerikanske Halloween-tradisjonen at det er de voksne som feirer. I USA er Halloween den nest største voksenfesten, bare slått av julefeiringa. Dette er et trekk vi kommer til å se mer av i Norge også.

- Siden Halloween i år faller på en lørdag, tror jeg det kommer til å være mange fester rundt omkring, sier førsteamanuensis ved Institutt for historie ved Universitetet i Tromsø (UiT), Rune Blix Hagen.

Han mener det er de kommersielle kreftene som har gjort at denne feiringa er blitt mer og mer for voksne. Det er her det er mest penger å hente for handelsstanden.

- Salget av effekter er storindustri. Tenk for eksempel bare på hvor mange gresskar som selges til denne dagen.

Fra fest til protest

For noen radikale grupper i USA benyttes imidlertid Halloween til helt andre ting enn fest og moro. For dem er dagen et symbol på opprør.

- Det er gjerne unge mennesker som bruker dagen til å demonstrere mot ett eller annet. For eksempel til antikrigsprotester. På den måten kan denne dagen også bli et problem for myndighetene, forteller Blix Hagen.

I tillegg finnes det flere nypaganistiske grupper som markerer denne dagen på sin måte. Nypaganisme er en samlebetegnelse på moderne religiøse grupper assosiert med naturmytologi, utendørs ritualer og ofte forbundet med gudinnekult.

Best kjent er kanskje den amerikanske Wicca-bevegelsen.

Forflating og bastardisering

Halloween markeres med andre ord ulikt rundt omkring, og det er kanskje ikke så rart med tanke på at det er flere tradisjoner som mikses sammen. Både kristne, katolske og hedenske.

- Halloween i dag, med tradisjoner til 1800-tallets Nord-Amerika, er blitt en salig blanding, forflating og bastardisering av hedenske kulter og religiøs tradisjon, hevder Blix Hagen.

Mye er utvannet, men alle disse feiringene har en kjerne: Forestillinga om menneskets kontakt med en omvendt verden der sosiale normer blir snudd opp ned.

Blix Hagen tror at Halloween-feiringa i Norge er kommet for å bli, men at den framover kommer til å få et enda mer kommersialisert preg.

- Jeg tror de kommersielle kreftene kommer til å klare det heksebrennerne i sin tid prøvde, men ikke klarte: Å utrydde de tradisjonelle hedenske festene.

- Fremtidens Halloween-feiring kommer til å ha mindre og mindre med de opprinnelige tradisjonene å gjøre, spår Blix Hagen.

Powered by Labrador CMS