Disse artiklene ble mest lest i 2021

Tilsettingsstoffer, krigere, drømmer, Trump og selvsagt virus, virus, virus. Det var de mest populære temaene på forskning.no i året som gikk.

Her er artiklene dere har lest og delt mest i 2021:

1. Om et tilsetningsstoff og tarmflora

Tilsetningsstoffene som blir brukt i mat i Norge, er godt testet. Allikevel er vi ofte mistenksomme overfor slike stoffer, som vi tenker på som syntetiske og unaturlige. Nå har et spesielt e-stoff blitt gjenstand for ny forskning, og resultatet kan du lese om i den aller mest leste artikkelen på forskning.no i 2021.

2. Alt om RS-viruset

RS-viruset kommer hvert år, men i år kan det se ut som det slo ekstra hardt til. Voksne får vanlig forkjølelse av dette viruset, men de minste barna kan bli svært syke. Derfor er det ikke så rart at artikkelen som forteller alt om RS-viruset, ble den nest mest leste artikkelen på forskning.no i året som gikk.

3. Smitter vi etter en dose?

Våren 2021 kom vaksinene mot covid-19, og vi hadde mange spørsmål. Blant annet lurte mange på hvor beskyttet vi egentlig var etter første og etter andre dose. Det spurte vi Anne Spurkeland fra Universitetet i Oslo om, og den artikkelen ble mye lest.

4. De klarer seg en stund, men så går det galt

Mennesker som aldri innrømmer at de tar feil, som er stormannsgale og lyver konstant. Dette er narsissistene. Tidligere president Donald Trump er ofte nevnt som et eksempel. Og selv om slike personer kan ha framgang, ender de opp med å ødelegge for seg selv.

5. Fikk du bivirkninger?

Dette har vært et av de store samtaleemnene i 2021: ble du dårlig etter vaksinen mot koronaviruset? Noen opplevde flere plager, mens andre bare fikk litt vondt i armen der sprøyten ble satt. I den femte mest leste artikkelen får du vite mer om bivirkningene og hvorfor vi får dem.

6. Kvinne, mann eller hva?

Hun - eller han - var gravlagt med kjole og brosjer. Men også et sverd. Når arkeologene skal bestemme kjønn på gamle lik, ser de på tingene i graven. I tillegg kommer DNA-analysen. Og det er da funnet av den gamle krigeren blir ekstra spennende.

7. Drømmene få snakker om og ingen forsker på

Det finnes knapt en ting det ikke blir forsket på, oppsummerer vi ofte i redaksjonen. Men denne artikkelen handler om et fenomen som forskere nesten ikke har rørt. Mange har helt spesielle drømmer før de dør, men snakker lite om dem.

8. Vi tror at alle fikk barn tidlig i steinalderen

Hva vet du om folk i steinalderen? At de fikk barn tidlig og døde ganske unge? En ny studie rokker om på forestillingene våre om folk i denne tiden. Mange fikk barn i 30-årsalderen.

9. Kan forklaringen til ME handle om celler og energi?

Mange forskere har vært på jakt etter forklaringen på ME - kronisk utmattelsessyndrom. Hittil har ingen lykkes, derfor er det heller ingen behandling tilgjengelig for de som blir rammet. En ny, norsk studie fra Bergen har kanskje noen svar: Hos ME-syke sliter cellene med å skaffe nok energi.

10. Kvikkleiren er farlig i bevegelse

På tampen av 2020 gikk det store leirraset i Gjerdrum. Og mange av oss ville vite mer om kvikkleire. Denne leira, som kan bli flytende og farlig på få minutter, er eldgammel. Les mer i artikkelen som havnet på ti-på-topp-lista for 2021.

Vi ønsker alle våre lesere godt nytt år! Redaksjonen i forskning.no takker for at så mange av dere leser forskning.no, og for at dere kommer tilbake igjen og igjen. Det håper vi dere fortsetter med i året som kommer. Vi skal gjøre vårt beste for gi dere lesverdige artikler og siste nytt i forskningens verden.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS