Et nytt, nordisk samarbeid startet av Norges idrettshøgskole skal finne ut hvordan bedre treningsmetoder kan gi eldre mennesker økt livskvalitet og bedre fysisk form.
Det blir stadig flere eldre i samfunnet. Prognoser fra Statistisk Sentralbyrå viser at antall personer over 66 år vil øke fra seks hundre tusen til 1,2 millioner de neste 45 årene.
- På grunn av økningen i den eldre befolkningen, er det en stor og viktig oppgave å sette de eldre i stand til å leve et selvstendig og fullverdig liv så lenge som mulig, sier Seksjonsleder ved Seksjon for Fysisk prestasjonsevne ved NIH, Jostein Hallén.
Han er én av initiativtakerne bak et nordisk nettverk kalt “Fysisk trening og eldre: Effekter på muskelfunksjon, beintetthet, funksjonsdyktighet og livskvalitet”.
Uføre grunnet muskel- eller skjellettlidelser
- Muskelstyrke reduseres gradvis mer og mer med alderen. Denne svekkelsen kan føre til nedsatt funksjon i dagliglivet og et økt behov for hjelp fra andre, sier Hallén.
- Vi ønsker å finne ut hvordan trening og fysisk aktivitet på best mulig måte kan hjelpe eldre å forbli uavhengige og friske i hverdagen.
Usikker på treningseffekt
- Vi vet at fysisk trening styrker muskler og knokler. Men vi vet ikke om den treningen som har størst effekt på muskelstyrke, bein- og muskelmasse også har størst virkning på livskvalitet og fysisk funksjon, forteller Hallén.
- Hensikten med dette arbeidet er derfor å sammenligne effekten av tre ulike former for trening på muskelfunksjon, funksjonsdyktighet og livskvalitet. Dette skal hjelpe oss å komme fram til best mulig trening for eldre, sier han.
Eldre - et satsingsområde
- Hensikten bak dette nettverket er å samle nordisk og europeisk forskningskompetanse innen fysisk trening og eldre, sier Hallén.
Forskning rundt trening og eldre er et satsingsområde ved Seksjon for Fysisk prestasjonsevne.
- Det fysiske aktivitetsnivået, både i Norge og internasjonalt, synker med økende alder. Bedre helse og funksjonsdyktighet er avgjørende for livskvalitet i eldre år og har samtidig meget stor samfunnsmessig betydning, sier seksjonslederen ved Seksjon for Fysisk prestasjonsevne ved NIH.