De amerikanske forskerne analyserte flere blogginnlegg fra døende pasienter for å se på hva slags ord de brukte når de tok sine siste farvel. (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)
Folk som skal dø er overraskende positive
Følelsene til døende er langt mer positive enn de er negative, ifølge ny amerikansk forskning.
Dødsangst er en grunnleggende del av det å være menneske. Vi gruer oss til smerte og lidelse, og vi er redde for å dø alene.
For vi har jo faktisk alt å frykte: Ingen vet hva som skjer annet enn at vi mister kontroll over kroppen, hjernen slutter å funke og livene våre er over.
Men enkelte klarer altså å se lyset i enden av tunnelen før lyset faktisk kommer.
Ny forskning viser nemlig at selv om de aller fleste av oss er svært redd for å dø, er følelsene til de som dør langt mer positive enn de er negative.
– Når vi ser for oss at vi skal dø, tenker vi mest på følelser som sorg og frykt, sier Kurt Gray, forsker i psykologi ved University of North Carolina, i en pressemelding. Han er en av forskerne bak den nye studien.
– Men det viser seg at det å dø, er mindre trist og skummelt – og mer fylt med lykkefølelse – enn vi kanskje skulle tro.
Forskningen er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Psychological Science.
Siste ord fylt med kjærlighet
Forskerne undersøkte tekster som var skrevet av dødssyke pasienter og dødsdømte fanger.
– Mennesker er utrolig tilpasningsdyktige – både fysisk og følelsesmessig – og vi fortsetter hverdagslivene våre uansett om vi er døende eller ikke, forklarer Gray i pressemeldingen.
Han viser til de siste blogginnleggene til dødssyke pasienter og de dødsdømtes siste ord.
– Ordene er fylt med kjærlighet, sosial tilknytning og mening.
Eksempel fra tekst til The New York Times
Et rørende eksempel på et blogginnlegg var barnebokforfatteren Amy Krouse Rosenthals tekst i The New York Times denne våren.
Hun døde av eggstokkreft ti dager etter at teksten ble publisert i avisen. Der skriver hun med både humor og kjærlighet at hun ønsker å finne en ny kone til ektemannen etter sin død.
– Teksten var så rørende fordi den var så positiv og fylt med kjærlighet og håp, skriver Gray.
– Mens det virket rart at så mye glede fantes i en person som snart skulle dø, viser vår forskning at det faktisk er ganske typisk.
Fikk friske folk til å forestille seg at de skulle dø
I studien analyserte forskerne det følelsesmessige innholdet på bloggene til pasienter som hadde dødelig kreft eller ALS (Amyotrofisk lateralsklerose). Det var bare bloggere som hadde skrevet minst ti innlegg de siste tre månedene og som hadde dødd i perioden de skrev bloggen, som fikk være med.
Forskerne spurte også en gruppe friske deltakere om de kunne forestille seg at de ble diagnostisert med dødelig kreft. Deretter skulle de skrive et blogginnlegg med tanke på at de bare hadde et par måneder igjen å leve.
Analyser ble gjort for å sammenligne de ekte og de forestilte blogginnleggene. De ble sjekket for ord som beskrev negative og positive følelser som frykt, panikk, angst, lykke og kjærlighet.
Resultatene viser at blogginnleggene fra de som faktisk var dødssyke hadde langt flere positive følelsesord og færre negative enn de som ble skrevet av folk som bare forestilte seg at de skulle dø.
Forskerne gjorde det samme med personene som skulle henrettes: Deres siste ord ble sammenlignet med folk som forestilte seg at de skulle skrive sine siste.
Her hadde også de som faktisk skulle dø langt flere positive følelsesord.
Gjelder ikke alle som skal dø
Gray og kollegaene hans er tydelige på at funnene deres ikke gjelder for alle som nærmer seg døden. Det er også uklart om de som opplever mye usikkerhet rundt sin egen sykdom og de som dør av alderdom uttrykker de samme positive følelsene på vei mot slutten av livet.
Men forskerne mener funnene kan si noe om forventningene våre – at de ikke helt samsvarer med hvordan det faktisk er å dø. Og dette kan ha stor betydning for hvordan vi behandler folk som er døende, ifølge Gray.
Han mener helsevesenet er for orientert mot å unngå døden – fordi vi ser på døden som noe forferdelig og tragisk.
– Dette er forståelig på grunn av historien i vår kultur om at døden er noe negativt. Men resultatene våre viser at døden er mer positiv: Det å møte mannen med ljåen behøver ikke være så mørkt og skummelt som det ser ut til, avslutter Gray.
Referanse:
Amelia Goranson m.fl: Dying Is Unexpectedly Positive. Psychological Science. Juni 2017. DOI: https://doi.org/10.1177/0956797617701186. Sammendrag.