Solskinn, frykt og drukning - pasientene hadde ulike opplevelser etter hjertestans. (Foto: Microstock)

Fire av ti hadde nær-døden-opplevelser før gjenoppliving

En del av bevisstheten kan kanskje fortsette etter hjertestans. 40 prosent av pasientene som ble gjenopplivet, beskriver en form for bevissthet mens de svevde mellom liv og død

Et hvitt lys. Det er den vanligste beskrivelsen av det mennesker opplever når døden banker på.

Det fremgår av den største studien av nær-døden-opplevelser noensinne, med utgangspunkt i et par tusen pasienter med hjertestans. Det handler om hva som skjer i minuttene før en gjenoppliving.

330 pasienter overlevde hjertestansen, og 140 av dem ble intervjuet av forskerne. 55 pasienter fortalte om en form for bevissthet etter at hjertet hadde sluttet å slå.

– Vi vet at hjernen ikke kan fungere etter at hjertet har sluttet å slå, sier Sam Parnia, forsker ved State University of New York, til The Telegraph.

– Men det ser ut som bevisstheten fortsetter i opptil to–tre minutter etter at hjertet har sluttet å slå, selv om hjernen stenger ned innen 20–30 sekunder.

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Resuscitation.

Hver tiende hadde ut-av-kroppen-opplevelse

En 57 år gammel pasient fortalte forskerne at han hørte et apparat pipe to ganger etter hjertestansen, men før han ble gjennopplivet. 

– Mannen beskrev alt som hadde skjedd i rommet, sier Parnia.

– Men det viktigste var at han hadde hørt to pip fra et apparat som lager en lyd hvert tredje minutt. Dermed kan vi tidsangi opplevelsen.

De som overlevde, husket som regel bare noen få konkrete detaljer, men forskjellige temaer gikk igjen. Noen husket et skarpt lys, lik solskinn, mens andre fortalte om følelsen av frykt eller opplevelsen av å drukne.

13 prosent sa at de opplevde å være skilt fra kroppen sin.

Virkelige opplevelser

Albert Gjedde, som er professor i nevrobiologi ved Københavns Universitet, mener at opplevelsene før gjenopplivingen kan være virkelige.

– De opplever noe som føles som en ut-av-kroppen-opplevelse eller en nær-døden-opplevelse. Bevisstheten blir påvirket av det som skjer i omgivelsene, sier Gjedde, som er instituttleder ved Institutt for nevrovitenskap og farmakologi ved Københavns Universitet.

Han understreker at man i perioden før gjenopplivingen ikke er død. For da kan man ikke gjenopplives.

Fremstillingen i avisa The Telegraph er helt feil, mener Gjedde, for de skriver at man er død når hjertet stopper.

– Selv om hjertet slutter å slå, slutter ikke hjernen å fungere med en gang, sier Gjedde.

– Bevisstløshet inntrer som regel seks sekunder etter totalt opphør av oksygenforsyning til hjernen, men både hjerte og hjerne kan komme i gang igjen. Du er dermed ikke død ved hjertestans, sier han.

Men hvis bevisstløshet inntrer etter seks sekunder, hvordan kan denne personen huske to pipelyder flere minutter senere?

Gjedde mener at minnet om lydene kan stamme fra før hjertestansen.

– At hjertet stopper betyr ikke at oksygenforsyningen til hjernen stanser umiddelbart. De tre minuttene som forskerne har registrert, skyldes enten at hjertet ikke var fullstendig inaktivt, eller pasienten husket lydene fra før hjertestansen, mener Gjedde. 

Referanse:

Sam Parnia mfl: AWARE– AWAreness during REsuscitation – A prospective study, 2014, Resuscitation, DOI: 10.1016/j.resuscitation.2014.09.004

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS