Vilde Christine Tunheim (15) er en aktiv frivillig på FOD-gården. For henne er hundene en viktig kilde til støtte og glede i hverdagen. (Foto: Eva Beate Strømsted)

Dyreglede gir oss bedre helse

Kjæledyr gir ikke bare kos, men også mange helsefordeler. 

– Det går ikke an å være trist når man er her. Hundene skjønner det, og de muntrer deg opp med en gang.

Hundebjeff bryter stillheten i det ellers så rolige skogholtet utenfor Oslo. Her ligger Foreningen for omplassering av dyr (FOD). Over gårdplassen kommer 15 år gamle Vilde Christine Tunheim med hunden Tapper logrende etter seg. Hun drar munnvikene oppover i et stort smil i det hun setter seg ned på huk, og stryker hendene over hodet til den hjemløse hunden som for en kort tid tilbake har blitt kåret til Norges søteste hund i VG.

Det kommer stadig studier som viser at dyr er viktig for helsen vår. En ny samlestudie spesifiserer at dyr kan gi mange fordeler for både unge og eldre. 

Men ulemper finnes det også: Det kan være dyrt å ha kjæledyr, man kan få allergi mot pelsen, man kan bli bitt, og hundeeiere er mer utsatt for å falle når de er ute på tur, ifølge forskerne.

For Vilde Christine Tunheim har hunder vært en viktig støtte når hun har følt seg trist og nedfor. I likhet med mange andre, føler hun glede når hun er sammen med dyr. Møt Tunheim og de andre frivillige på FOD-gården.

Ikke bare kamerat, men også lege

Det er  gjort flere studier som antyder at hundene er det eneste dyret som har en betydelig innflytelse på eiernes helse, selv om andre kjæledyr er bra for oss også. Dette er blant annet dokumentert av Deborah Wells, en psykolog ved Queens University i Belfast.

Ifølge studien hennes har hundeeiere lavere blodtrykk og kolesterol, færre helseplager og alvorlige medisinske sykdommer. Hva det skyldes er ikke helt klart, men en mulig forklaring kan ligge i at hunder er flinke til å fremme vår trivsel og skjerme oss for unødig mye stress.

Det kan også tenkes at hunder i seg selv trenger omsorg, og dette gjør at eierne for en mening med livet. Dessuten tvinger hundene sine eiere til å bli mer aktive, sammenlignet med andre kjæledyr. Med hjelp fra hunden, kan en person møte andre mennesker og komme i kontakt med ukjente folk.

Mennesket og hund forstår hverandre bedre

Line Sandstedt, daglig leder ved AntrozoologiSenteret. (Foto: privat)

Line Sandstedt er daglig leder ved AntrozoologiSenteret (AZS). Senteret jobber blant annet med dyreassistert terapi til offentlige og private institusjoner, med dyreassistert pedagogikk på skolen og med forskning på forholdet mellom hund og mennesker.

Sandstedt forteller at det ikke er så rart at hunder påvirker oss så mye.

– Vi har tilpasset oss hunden på en unik måte. Både vi og hunden har utviklet oss for å klare å kommunisere med hverandre. Hunden har for eksempel utviklet et språk som den bruker kun under kommunikasjonen med mennesker, og ingen andre hunder eller dyr, sier Sandstedt.

– Det viser seg for eksempel at hunder forstår peking. Og det er jo ingen hunder som peker til hverandre. Det er også slik at vi mennesker forstår de ulike måtene hundene bjeffer på. Mennesker kan skille på om en hund er glad eller sint, bare ved å høre på bjeffene dens. Dette sier noe om hvor tett bånd vi har mellom hverandre. 

Hundemenneske

Hunder er smarte og empatiske skapninger. Tidligere forskning har antydet at hunder har evnen til å forstå ulike følelser i stemmene til både mennesker og andre hunder. Bikkjene fanger imidlertid ikke opp bare hva vi sier, men også intensjonen våre gjennom eksempelvis bevegelser eller blikk.

Vilde Christine Tunheim er en av mange i Norge som ikke kan ha en egen hund på grunn av ulike årsaker. Men å ikke være sammen med hunder, er utenkelig for Tunheim. For å løse problemet har hun derfor blitt frivillig dyrepasser på en dyregård, og mener dette er det beste valget hun har tatt i livet.

– Jeg sier selv at jeg er halvt hund, og det er fantastisk å komme hit på FOD og få være med medmenneskene mine, sier hun smilende.

Så legger hun til:

– Jeg synes at det er veldig fint å dra hit når jeg er trist eller når det har skjedd et eller annet, for det går ikke an å være trist når du er her. Hundene skjønner det og de muntrer deg opp med en gang. 

Vilde Christine Tunheim koser med Norges søteste hund, Tapper, som mest sannsynlig også er Norges mest matglade hund. (Foto: Eva Beate Strømsted)

Kjæledyrenes mange positive effekter

Forskere har også funnet at menneskets beste venn kan bidra til å gjenopprette kroppen etter en alvorlig sykdom. Én studie viser at sannsynligheten for at en hundeier overlever det første året etter hjerteinfarkt, er åtte ganger større, sammenlignet med de som ikke har en hund. Det kan være fordi hundeiere har en mer aktiv livsstil. Turgåing og lek gjør oss mer aktive og forbedrer både fysisk og psykisk velvære, ifølge forskerne.

En annen amerikansk studie viser at familier med en bjeffende pelskledd venn, har barn som er mye mindre utsatt for ulike typer allergier og astmatiske sykdommer. Resultatene viser at barn som vokser opp i et slikt hjem, har 19 prosent risiko for å utvikle en allergi, mens barn som ikke er i stadig kontakt med hunder har hele 33 prosent.

I familier der det bor en hund får barn også sjeldnere eksem, og immunsystemet deres er sterkere..

Kjæledyrenes kan også redusere stress. Noen vitenskapelige eksperimenter viser at når en person stryker en hund, så produserer både eierens og hundens hjerne mer dopamin. Dette hormonet reduserer intensiteten av depresjon, angst og høyt blodtrykk.

Bra i terapi

Lindsey Ellsworth ved University of Washington State har i sin doktorgradsavhandling forsket på hundeterapi ved behandlingssentre for rusmisbruk. I undersøkelsen inngikk to grupper gutter i tenårene. Den ene gruppen skulle bruke fritiden sin på å svømme, spille basketball eller videospill. Resten av guttene skulle mate, børste og leke med hundene.

Guttene som brukte fritiden sin sammen med dyrene rapporterte om et høyere nivå av lykke og oppmerksomhet. De følte seg også mindre deprimerte sammenlignet med resten av guttene som trente og spilte spill. 

Tenåringene som var i kontakt med hundene, var nødt til å lære seg å kontrollere atferden sin for å ikke skremme dyret. Det gjorde at de pratet roligere og fikk mer forsiktige bevegelser.

Hunder er generelt veldig godt egnet for terapibruk, mener Sandstedt.

– Det er fordi de tåler ulike miljøer og er ofte trygge på mange ulike mennesker, sier hun.

– Det er bevist at blodtrykket og hjertefrekvensen går ned når vi berør andre mennesker og dyr. Men det er ikke så enkelt å ta med seg en hest på en institusjon, det er lettere med hunder. Det er også enklere å sosialisere hundene, sier hun. 

Når Milo gir oppmerksomhet til mennesker rundt seg, forventer han også oppmerksomhet og en god del med kos. (Foto: Bettine Nicotra)

Referanser:

Cherniack, E. Paul, m.fl.: Review Article. The Benefit of Pets and Animal-Assisted Therapy to the Health of Older Individuals, Hindawi Publishing Corporation, http://dx.doi.org/10.1155/2014/623203, November 2014

Wells, Deborah L.: Domestic dogs and human health: An overview, British Journal of Health Psychology, DOI: 10.1348/135910706X103284, Desember 2010

Gern, E. James, m.fl.: Effects of dog ownership and genotype on immune development and atopy in infancy, Journal og Allergy and Clinical Immunology, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jaci.2003.11.017, Februar 2004 

Beetz, Andrea, m.fl.: Psychosocial and Psychophysiological Effects of Human-Animal Interactions: The Possible Role of Oxytocin, National Center for Biotechnology Information, doi: 10.3389/fpsyg.2012.00234, Juli 2009.

 Ellsworth, Lindsay: Dogs help improve moods among teens in treatment, Washington State University, July 2013

Powered by Labrador CMS