Annonse

Enestående bilder av arktiske dyp

Nesten 30 000 bilder av havbunnen ble nylig tatt på et forskningstokt til Polhavet. Med dem fikk man et enestående innblikk i et av de mest avsidesliggende områder av naturlige metanutslipp i verden.

Publisert

I løpet av 12 dager på tokt samlet Giuliana Panieri og hennes kolleger ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (Cage) ved UiT, bilder fra sju områder av kjente metanutslipp i Polhavet. Et av områdene var Vestnesaryggen, med over 1000 aktive utslippssteder på over 1000 meters dybde.

Se bildegalleri øverst i artikkelen.

Panieri samarbeidet med forskere og ingeniører ved Woods Hole Oceanographic Institution og deres MISO Deep-Sea Imaging Facility. Målet er å få et ordentlig bilde av havbunnen i de avsidesliggende strøkene som store deler av året er dekket av is.

– Vi har tatt så mange prøver her gjennom årene, men vi gjør det litt i blinde. Vi måtte se hva som skjer der nede. Det er første gangen vi har sett disse metanutslippene i det dype Polhavet. Bildene er utrolige, sier Panieri. Hun er imponert over bildene som ble tatt på det relativt korte toktet.

De høyoppløselige bildene er tatt ved hjelp av det såkalte Tow Cam-systemet. Systemet består av et kamera som tar et bilde cirka hvert tiende sekund, mens det blir slept rett over havbunnen av et forskningsfartøy. I tillegg kan man montere flere sensorer til kamerasystemet, noe som gjør det mulig å ta prøver av områdene man tar bilder av.

Midnattssola gjorde det mulig for forskerne å ta bilder 24 timer i døgne og sørget for et tilfang av data som forskerne er sikre på vil føre til nytt kunnskap om metanutslipp i Arktis i årene som kommer.

Giuliana Panieri og Dan Fornari ved siden av Tow Cam-systemet om bord «FF Helmer Hanssen». Fornari utviklet kamerasystemet og tilpasset det til Cage-plattformen. (Foto: E. Åström, Cage)

Powered by Labrador CMS