Annonse

Spiser krabben med skall

Nå kan kongekrabben spises med skallet på. I alle fall dersom krabben behandles og tilberedes rett etter skallskifte, når skallet er helt mykt.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Skall og krabbe kan dermed spises etter at munn, mage, tarm og gjeller er fjernet.

Såkalt soft-shell krabbe er et eksklusivt produkt i asiatiske restauranter. Krabbe med mykt skall kan oppnå fem ganger høyere pris enn tilsvarende krabbe med hardt skall.

Smakstesting

Soft-shell kongekrabbe er testet ved to japanske restauranter i Oslo. Krabben ble tilberedt i frityr, i ovn og på stekepanne. Den ble prøvd som egen rett og i en rull med ris (Maki-sushi).

- Tilbakemeldingene var svært positive med hensyn til smak og utseende, men skallet oppfattes som seigt, sier seniorforsker Kjell Ø. Midling ved Fiskeriforskning.

- Dersom dette bedres har produktet egenskaper som kan forsvare en svært høy pris, sier han.

Skallskifte

Dagen før skallskifte blåser krabbene seg opp ved å svelge vann, og de slutter å bevege seg.

De blir dermed lett å sortere ut fra de andre krabbene.

All muskel blir flytende slik at krabben kan komme ut av skallet. Etter skallskifte, og før skallet rekker å bli hardt, blir krabben avlivet.

Videre arbeid

Resultatene så langt viser at kongekrabbe smaksmessig egner seg til produksjon av soft-shell krabbe. Det arbeides nå med å finne metoder og testing av disse for å unngå det seige skallet.

De nye produktene skal testes i restauranter. Dersom disse testene er positive kan aktiviteten forsøkes industrialisert.

Bedre utnyttelse

Kongekrabben er nå etablert i nordområdene. Kvoten er på 300 000 hannkrabber for perioden 10. september 2007 til 31. januar 2008.

Fiskeriforskning har tidligere utviklet et konsept for oppfôring av villfanget kongekrabbe med lav kjøttfyllingsgrad i leggene.

Levende lagring og oppfôring av kongekrabbe gjør det mulig å produsere soft-shell kongekrabbe. Dette kan gi en betydelig verdiøkning på fangstene.

Prosjektet er finansiert av Fiskeri- og kystdepartementet.

Powered by Labrador CMS