Hjerte- og karsykdommer er den viktigste årsaken til at kvinner i Russland dør. Kan sjømat påvirke risikoen for at russiske kvinner kan få hjerte- og karsykdommer?
Nofima
MartinSteinholtJournalist
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I et nytt forskningsprosjekt ønsker Nofima Fiskeriforskning, sammen med Universitetet i Tromsø og Universitetet i Arkhangelsk, å se på sammenhengen mellom sjømat og hjerte- og karsykdommer i den nordlige delen av Russland.
Sammenligning
Det er stipendiat Natalya Petrenya som skal gjennomføre undersøkelsen, som er del av et treårig prosjekt.
- Det vi ønsker å sammenligne er kvinner som bor i byen Arkhangelsk, kvinner som bor ved kysten og kvinner fra urbefolkningen Nenetserne.
- Hovedfokus er hvilke risikoindikatorer for hjerte- og karsykdommer vi kan finne i disse gruppene, når en ser på hvor mye sjømat de spiser.
I hver av gruppene skal det være om lag 200 kvinner. Blodprøver skal tas av samtlige. Her skal alle fettstoffene måles, inkludert kolesterol.
I tillegg skal en sjekke nivåene på mengden av proteinene ApoA og ApoB i blodet. Disse proteinene brukes som indikatorer for om kvinna ligger i faresonen for å få hjerte- og karsykdommer.
Velger kvinner
Dødeligheten blant menn etter hjerte- og karsykdommer er enda større enn for kvinner. Så hvorfor da forske på kvinner og ikke menn?
- Svaret ligger langt opp i dagen, sier Jon Øyvind Odland, som er professor ved Universitetet i Tromsø og lege i Bodø.
- Kvinner har ansvaret for hele familien, for mattradisjoner og for innkjøp.
- Hvis vi kan finne at mat fra sjøen spiller en positiv rolle kan vi, for å si det litt stort, påvirke hele samfunnet om vi når fram til kvinnene, sier han.
Norske kvinner
Det pågår en stor undersøkelse om norske kvinner og kreft (NOWAC). I denne undersøkelsen blir det også undersøkt for risikofaktorer og hva disse kvinnene spiser.
- Ved også å samle data fra Russland, kan vi se om det er forskjeller både i positiv og i negativ retning.
- Sjømat spiller en viktig rolle i det vi spiser i nordområdene, og kan vi vise at den har positive utslag når det gjelder hjerte- og karsykdommer, ja da har vi kommet langt, sier Odland.