Oppdrett av torsk foran gjennombrudd

Oppdrett av torsk kan stå foran et viktig gjennombrudd om kort tid. Et internasjonalt forskningsprosjekt, ledet av Høgskolen i Bodø (HBO) og Nordlandsforskning, nærmer seg raskt resultater som kan være et viktig bidrag til et nytt oppdrettseventyr langs kysten, sier prosjektleder Oddvar Ottesen ved HBO.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Vi står foran gjennombrudd for torskeoppdrett, sier Oddvar Ottesen ved Høgskolen i Bodø. ( Foto: Svein-Arnt Adelsten Eriksen) høyre"

- Det er ikke minst erfaringer fra forsknings på yngelproduksjon av kveite som har gitt oss et godt faglig grunnlag for å lykkes med yngelproduksjon av torsk, sier prosjektleder Ottesen.

NorthCod Project (NCP) er et samarbeid mellom flere selskap og institusjoner i Norge, Skottland, Island og Russland og er delfinansiert gjennom EUs Nordområdeprogram (Northern Periphery Programme). Hovedmålet er å skape et kommersielt bærekraftig torskeoppdrett i de nordlige delene av Europa. Mange eksperter mener at torskeoppdrett kan bli større enn lakseoppdrett i løpet av 20 år.

- Suksess er avhengig av godt samarbeid mellom deltakerlandene når det gjelder utveksling av kunnskap, gjennomføring av felles prosjekter og sammenligning av produksjonsutstyr og -metoder. Dette lykkes vi svært godt med i prosjektet, sier førsteamanuensis Oddvar Ottesen ved HBO.

Feilutvikling

Prosjektet som er i gang skal finne eventuelle forskjeller i vekst og utvikling hos torskelarver og hvorvidt dette kan relateres til produksjonsutstyr og metoder i de ulike deltakende bedrifter. Dette er en svært kritisk faktor for kommersielt lønnsom oppdrett av torsk. Foreløpige resultater viser en relativt høy andel av feilutviklede larver tidlig i utviklingsfasen.

DNA typing av stamfisk

- Foreløpige resultater av DNA-analyser av egg og stamfisk tyder på at det er et lite antall av stamfisken som produserer den alt overveiende mengden av egg og larver som overlever startforingen. Hvis dette stemmer bør det foretas en betydelig utsortering av uproduktiv stamfisk samtidig som nye rekrutter tilføres slik at den genetiske bredden i avkommet sikres.

DNA-typing benyttes altså for å undersøke slektskapsforholdet blant stamfisken og avkommet og for å sikre at det ikke oppstår innavl i produksjonen av yngel, sier Ottesen.

Et av delprosjektene som gjennomføres ved HBO er nedfrysing av spermier i flytende nitrogen, ned til minus 196 grader. Dette arbeidet øker mulighetene for bytte av genmateriale mellom land og bedrifter .

- Dessuten gjør dette at vi kan gjenskape en genetisk struktur hvis den av en eller flere årsaker skulle ha gått tapt. Testing av torskepappas spermkvalitet og feilutvikling hos torskelarvene er også en viktig del av dette arbeidet, presiserer Oddvar Ottesen.

Eggkvalitet

Også den feminine delen av torskestammen gås etter i sømmene - eller eggene. I Skottland undersøker man i hvilken del av gyteperioden eggene har best kvalitet med tanke på videre produksjon.

Foreløpig ser det ut til at egg gytt midt i sesongen er de beste, mens overlevelsen for larvene avtar når eggene er gytt sent i sesongen. Dette arbeidet er under videreføring inneværende sesong.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Bodø - Les mer

Powered by Labrador CMS