Saken er produsert og finansiert av Veterinærinstituttet - Les mer

Ikke funn av Listeria-bakterier i sushi

Bakterien Listeria monocytogenes er ikke påvist i sushi kjøpt i Bergen og Oslo, viser en ny undersøkelse.
3.2 2008 05:00

De siste årene har sushi blitt svært populært i Norge. Forbrukerne har lang erfaring med fersk varmebehandlet fisk, men rå fisk servert som sushi er noe nytt.

I en innledende studie har Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og Veterinærinstituttet kjøpt inn og analysert “ta-med” sushi-produkter fra flere forskjellige produsenter i Oslo- og Bergens-regionen.

Undersøkelsene ble gjennomført høsten 2007, på bestilling fra Mattilsynet.

Spiseklar rå fisk er utsatt

- Ingen av de undersøkte prøvene fra denne studien innholdt Listeria monocytogenes, forteller forsker Bjørn-Tore Lunestad som har vært ansvarlig for analysene ved NIFES.

- Vi vet at sjømat i enkelte tilfeller kan inneholde denne bakterien. Spesielt spiseklare produkter av rå fisk, som røkelaks og rakørret, kan være utsatt.

- Sushi-produkter inneholder ofte rå fisk, derfor var det viktig å få undersøkt hvordan tilstanden var for sushi-produkter som folk kjøper og tar med seg for å spise hjemme.

Sushi er blitt et av de største “Ready-to-eat” produktene som er basert på sjømat i Norge. Produktene kan kjøpes fra restauranter, storkiosker og dagligvarebutikker.

Viktig produksjonshygiene

Tillaging av sushi er i bokstavelig forstand håndarbeid, og produksjonshygiene er følgelig svært viktig.


 

- Det er gledelig at vi ikke fant noen sykdomsfremkallende Listeria i undersøkelsen, men vi så ved innkjøp av prøvene at bevisstheten om produksjonshygiene varierte hos de ulike tilbyderne, sier forsker Taran Skjerdal ved Veterinærinstituttet.

- Det ble ikke målt på hygieneindikerende bakterier i denne studien, men studien viser klart at hygieneaspektet bør tas med i senere analyser av sushi, sier Skjerdal.

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes er en bakterie som kan gi infeksjoner hos fostre, nyfødte barn og personer med svekket immunforsvar.

Bakterien finnes naturlig i vann, jord og kan også påvises i en rekke råvarer. Den overlever frysing, relativt høye saltkonsentrasjoner og i ett stort pH-område.

Denne bakterien er en utfordring i produksjon av sjømat, og kan tidvis finnes på utstyr som er slitt eller er vanskelig å holde rent. Den kan derfor etablere seg i kjøkken og produksjonslokaler. Internasjonalt har man sett flere matbårne utbrudd med denne bakterien.

Les mer om listeria og listeriose hos Veterinærinstituttet

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse