Saken er produsert og finansiert av Norges Geotekniske Institutt - Les mer
Natten til 7. april 1934 forårsaket et stort fjellskred en flodbølge i Tafjorden. Denne raserte både bebyggelsen i Tafjord og det lille stedet Fjørå. 41 mennesker omkom. 30 hus ble knust og totalt ødelagt.

Eksperter på flodbølger fra skred samles i Oslo

Nytt fra akademia:

I dag og i morgen samles tsunamiforskere fra hele verden til seminar i regi av Norges Geotekniske Institutt (NGI) og Universitetet i Oslo.

22.1 2015 09:51

Det har gått en rekke skred i norske fjorder og innsjøer som har ført til katastrofale flodbølger de siste århundrene. De siste var i Loen i 1905 og 1936 og i Tafjord i 1934, med totalt 174 tapte menneskeliv. 

I fjor fryktet man en lignende katastrofe i forbindelse med den skredutsatte «Mannen». Nå har det norske fagmiljøet på slike flodbølger invitert kollegaer fra hele verden til Oslo for å utveksle erfaringer og kompetanse.

- Dette er første gang vi har samlet alle de verdensledende forskningsmiljøene som arbeider med tsunamier forårsaket av skred, forklarer Finn Løvholt ved NGI.

Tsunamier forårsaket av jordskjelv er tidligere gitt mest fokus, siden de opptrer oftest globalt.  Disse er enklere å forutsi og varsle, og det er også enklere å beregne størrelsen på slike flodbølger enn flodbølger forårsaket av skred.

- Svært mange faktorer er involvert når man skal beregne flodbølger forårsaket av skred. Man må kombinere avansert modellering med laboratorieundersøkelser og feltarbeid, i tillegg til at det er meget utfordrende å forutsi hvor og når det vil gå skred, forklarer Carl Harbitz fra NGI.

Les mer om seminaret hos NGI

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord