Saken er produsert og finansiert av Norges idrettshøgskole - Les mer

Skal styrke bekkenbunnen

Muskelskader i bekkenbunnen kan legge store begrensninger på kvinners fysisk aktivitet etter fødsel. Kanskje er styrketrening løsningen?
17.2 2009 05:00


 

Mellom 20 og 36 prosent av alle kvinner får muskelskader i bekkenbunnen i forbindelse med fødsel.

– Det varierer veldig fra kvinne til kvinne hvor stort dette problem er, men for noen kan det være sosialt hemmende om de ikke klarer å kontrollere disse musklene, sier professor Kari Bø ved Norges idrettshøgskole (NIH).

Bø har i mange år forsket på kvinners bekkenbunn, og starter nå studien ”Effekt av styrketrening på skadet og uskadet bekkenbunnsmuskulatur etter fødsel hos førstegangsfødende kvinner.” Prosjektet er et samarbeid mellom Akershus Universitetssykehus og NIH.

– Grunnen til at jeg startet med dette i sin tid var at jeg oppdaget at kvinner droppet å være fysisk aktive fordi de erfarte urinlekkasje under trening.

– Det er ille at kvinner heller blir fysisk passive fordi de aldri har lært hvordan de skal trene og vedlikeholde bekkenbunnsmuskulaturen, sier Bø.

Selv om dette har foregått så lenge kvinner har født barn, vet man lite om hvorfor dette skjer med noen kvinner mens andre går fri.

– Jeg tror ikke at økt alder på førstegangsfødende er en forklaring på hvorfor kvinner blir skadet, sier Kari Bø.

– Vi vet at det er ugunstig å legge på seg masse under svangerskapet, men det er langt fra en forklaring. Å få store barn er også en risikofaktor, legger Bø til.

Gynekologer og idrettsfysioterapeuter


Kari Bø har i mange år forsket på kvinners bekkenbunn, og er én av verdens fremste eksperter på feltet.

– Vi idrettsfysioterapeuter er vant med å behandle muskelskader. Derfor har vi stor tro på at vi også kan behandle bekkenbunnskmuskulaturen, poengterer Bø.

Hun har stor tro på at de sammen med gynekologer kan finne fruktbare svar.

– Dette er et kjempestort kvinneproblem, og de det gjelder får en skade i ung alder. Det er mye å hente på å forebygge og behandle på et tidlig stadium. Husk at dette kan ramme alle fødende kvinner, påpeker Bø.

Kvinner som blir skadet under fødsel kan enten heles naturlig eller ved hjelp av aktiv bekkenbunnstrening. Dette temaet er fremdeles delvis tabubelagt. At hun nå får støtte til studien, tar Bø som et tegn på at problematikken tas mer på alvor.

Undersøkelsen vil bli en randomisert kontrollert studie. Alle førstegangsfødende kvinner som snakker skandinavisk ved Akershus Universitetssykehus vil få tilbud om å være med på studien.

– Vi satser på å få 80 personer i hver gruppe. En gruppe vil gjennomføre trening, mens en gruppe vil være kontrollgruppe og ikke trene bekkenbunnsmuskulaturen.

Få kunnskapen ut til kvinnene

– Målet vårt er at funnene våre fører til nødvendige strukturelle endringer som når ut til de kvinner som rammes og til syvende og sist hjelper dem, sier Kari Bø.

Til prosjektet trenger Bø to stipendiater. En gynekolog og en fysioterapeut med idrettsfagutdanning (idrettsfysioterapeut).

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse